Privredna komora Srbije na Sajmu etno hrane i pića predstavila projekat Čuvarkuća 1Foto: N1

Privredna komora Srbije (PKS) danas je na Sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu predstavila projekat „Stvarano u Srbiji“ i proizvode nosioce žiga o kvalitetu i domaćem poreklu „Čuvarkuća“ iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje u okviru 15. Sajma etno hrane i pića.

Do sada je taj žig dobilo više od 700 prehrambenih proizvoda.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović je rekao da proizvodi koji nose žig „Čuvarkuća“ imaju bolji kvalitet i inovativnost.

„Proizvodi koji steknu žig imaju pravo da ga koriste tri godine i da u velikim trgovinskim lancima budu istaknuti, tako što će na ambalažama i policama na prodajnim mestima imati oznaku „Čuvarkuća“, što je važno za promociju manjih proizvođača i njihovo pozicioniranje na tržištu“, izjavio je on.

Bogunović je rekao da 46 proizvoda među kojima su vrbaški beli luk, ivanjički krompir, leskovački ajvar, somborski sir, sjenički kačkavalj, imaju zaštićeno geografsko poreklo ili ime.

„Za ove proizvode svi znamo, ali ih je teško pronaći pa ih treba promovisati jer imaju posebnu vrednost“, dodao je Bogunović.

On je rekao da PKS radi javne kampanje za promociju manjih proizvođača.

„Naredni planovi su nam promocija domaćih proizvoda u inostranstvu jer Srbija proizvodi viškove hrane, pa je cilj da se oni plasiraju na inostrano tržište“, istakao je Bogunović.

Naglasio je da su za dobijanje žiga kvalitet proizvoda glavni uslovi ispunjenje ekoloških standarda i način na koji se proizvod plasira i promoviše na tržištu.

Na Sajmu etno hrane i pića, koji traje do 28. novembra, svoje proizvode predstavlja više od 300 proizvođača.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.