Mali: Za pomoć mladima izdvojeno između 12,5 i 13 milijardi dinara 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Danas su počele prijave za drugi krug podele 100 evra mladima od 16 do 29 godina i važi za one koji se nisu prijavili u prvom krugu.

Ostali su automatski prijavljeni. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, u prvom krugu je isplaćeno 12,5 milijardi dinara, u drugom krugu biće nešto više, između 12,5 i 13 milijardi, pošto su neki u međuvremenu napunili 16 g, prijaviće se neki koji se nisu prijavili u prvom krugu… Novac će biti isplaćen tokom tri dana u junu.

Mali je gostujući na RTS istakao da je stanej u budžetu bolje od planiranog. U planu je u prva tri meseca bio deficit od 82 milijarde dinara, a manjak je iznosio 72 milijarde dinara.

“Poreski prihodi su mnogo bolji prihodi od planiranih. U prvom tromesečju imali smo rast BDP-a od 4,5 odsto, a u drugom planiramo rast od 3,7 odsto. Tu smo isplatili i neke neplanirane izdatke kao što je povećanje poljoprivrednih subvencija sa 4.000 na 8.000 dinara po hektaru”, rekao je Mali.

Mali je dodao da je situacija u svetu daleko od dobre. Inflacija od 9,6 odsto u aprilu je prema njegovim rečima dve trećine uvezena inflacija.

“Država je uvela zaštićene cene goriva, cena struje se nije promenila, gasa ima i očekuju nas teški pregovori o novom ugovoru. Zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Ali danas je manje važna cena, važnije je da ih imate”, poručio je Mali uz napomenu da hrane imamo dovoljno za godinu, pa čak ili dve i da se sada “bore za energente”.

On je istakao i da je od 1. maja krenuo novi sistem fiskalizacije i da je samo u prošli petak imali 10 miliona fiskalnih računa.

“To je najvažniji alat u borbi protiv sive ekonomije. Svako ko ne uzme fiskalni račun sam sebi šteti”, ocenio je Mali dodajući da uprkos situaciji ni jedna investicija nije zaustavljena”, rekao je Mali dodakjući da će videti šta će biti prioriteti za budućnost.

On je istakao i da je u poslednjih 10 dana obavljeno 367 provera i napisane 84 kazne za neuvođenje fiskalizacije.

On je istakao i da se i dalje pregovara sa pijačnim prodavcima u vezi fiskalnih kasa.

“S obzirom na njihove uslove rada tražimo rešenje, razgovaramo sa njima”, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari