Počeo generalni štrajk zaposlenih u fabrici Fijat plastik zbog smanjenih zarada 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

U kragujevačkoj fabrici „Fijat plastik“, koja proizvodi branike za automobil „500L“, jutros u 6 sati je počeo generalni štrajk zaposlenih zbog smanjenja zarada.

Kako je rečeno agenciji Beta u Štrajkačkom odboru, radnici štrajkuju na svojim radnim mestima zbog poštovanja distance i protivepidemijskih mera.

Predstavnik Štrajkačkog odbora Bojan Božović je rekao da će proizvodnja u obe smene biti obustavljena sve dok ne budu ispunjeni zahtevi radnika.

Prema rečima Božovića, od poslodavca se traži da vrati iznos regresa od pre 1. januara 2021. godine, kao i da se za plaćeno odsustvo isplaćuje 65 odsto umesto dosadašnjih 60.

Božović je rekao da su radnici „Fijat plastik“u stvari kažnjeni umanjenjem zarada pošto je Samostalni sindikat te fabrike ranije odbio da potpiše „nezakoniti“ Kolektivni ugovor sa poslodavcem, budući da je neprihvatljiva stavka o odricanju od prava na štrajk.

Posle toga je poslodavac, kako je kazao Božović, jednostrano izmenio važeći Pravilnik o radu.

Zaposleni su 12. januara počeli s jednočaovnim štrajkovima upozorenja, a u međuvremenu nije postignut dogovor sa poslodavcem u pregovorima koji su vođeni.

Božović očekuje da će se obustava proizvodnje branika za „500L“ odraziti i na rad fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).

Na osnovu njegovih saznanja, u sestrinskoj firmi FCA u Kragujevcu su zbog najavljenog štrajka za današnju proizvodnju obezbedili veću količinu branika nego što je to uobičajeno.

Božović je rekao da se te dodatne količine branika drže na podu umesto na predviđenim mestima i da je to suprotno protokolu, jer mogu da se oštete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari