Počeo protest radnika ispred Ziđin Kopera 1Foto: M. Stojanović

Intoniranjem himne Bože pravde nešto pre 16 sati otpočeo je protest radnika Ziđin Kopera. Povicima „ua“ i „lopovi“ radnici su „pozdravili“ rukovodstvo kompanije.

Već oko 15 sati ispred generalne direkcije počelo je okupljanje radnika Ziđin Kopera koji protestuju zbog pravilnika o radu u toj kompaniji.
Na platou su se okupili bubnjari, transparenti i stotinak radnika.

Okupljeni radnici traže poništenje pravilnika o radu i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Jamski radnik Saša Branković kaže za Danas da je na protestu zato što mu se ne sviđa šta Kinezi rade u Srbiji.
„Mi se ne osećamo slobodno, radnicima zabranjuju sve. Oni se ponašaju u našoj zemlji kako god žele, ne poštuju zakon, država ih štiti. Nema drugog objašnjenja“, kaže on.
Prema njegovim rečima oni hoće da donesu neki zakon, kao u Kini, da radnici nemaju nikakva prava i da su radnici za sve krivi.

Jedan radnik površinskog kopa Ziđin Kopera rekao je za Danas da je razlog protesta nepostojanje kolektivnog ugovora koji će da garantuje određena pravila ponašanja.

On kaže da nije bilo direktnih pretnji Kineza, ali ih rukovodstvo nezvanično poziva da se ne pojavljuju na protestu.

„Meni je prevashodno cilj da pokažemo da se ne plašimo i da možemo da izađemo na ulice ne samo zbog ovog, već i zbog bilo kog narednog problema. Mislim da je to mnogo bitno“, rekao je on.

Govornici na protestu istakli su da je ako ne dođe do dogovora potrebna radikalizacija protesta.

Nakon toga pozvali su okupljene da 15 minuta prave buku. Sa razglasa je pušten Marš na drinu, a okupljeni radnici skandirali su „lopovi, lopovi“.

Time je protest i okončan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari