Podrška nemačke vlade lokalnim institucijama u Srbiji za brz odgovor u krizi 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jiménez

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ objavila je danas da je povratnicima i lokalnom stanovništvu u Srbiji od 2017. do danas kroz svoje programe omogućila 107.810 usluga individualne podrške, od čega 13.185 usluga socijalne i ekonomske integracije za povratnike iz Nemačke.

U saopštenju se podseća da program Migracije za razvoj, kao deo šire inicijative „Povratak u nove šanse”, pruža direktnu i konkretnu podršku ne samo povratnicima u Srbiji, već i lokalnom stanovništvu, dok Program Migracije i dijaspora promoviše razvojni aspekat regularnih migracija i saradnju sa dijasporom.

Ukazano je da je samo tokom ove godine Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK pružio je više od 8.900 različitih usluga podrške povratnicima, dok su savetnici DIMAK-a za regularne migracije obavili 1013 savetovanja.

Od toga, 795 savetovanja obavljeno je od početka vanrednog stanja i rada DIMAK-a u vanstandardnim uslovima, naveli su iz GIZ-a, uz ocenu da je od posebnog značaja informisanje stanovništva u kriznim situacijama, o izmenjenim uslovima prelaska granice i ulaska na teritoriju Nemačke ili o proceduri za građane Srbije koji su se u vreme početka pandemije našli u Nemačkoj i morali da produže boravak i slično.

Kada je reč o podršci u zapošljavanju povratnika u ovoj godini, 100 osoba, uglavnom žene iz osetljivih kategorija, uspešno je završilo obuku za gerontonegovateljice, prema standardu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na ovaj način je stvoreno 100 kvalifikovanih osoba za rad sa starijim licima, od čega je čak 50 učesnica obuke ostvarilo formalan ugovor o radu u privatnim domovima za stare i tako se integrisalo na tržište rada.

Više od 150 korisnika DIMAK-a dobilo je i uslugu karijernog savetovanja, pripreme za prijavljivanje na poslove i razgovor sa poslodavcima, a odatno je zaposleno 186 ljudi na sezonskim poslovima u poljoprivredi.

U toku je i pokretanje programa obuke i zapošljavanja za vozače kamiona – jedno od najdeficitarnijih zanimanja na tržištu rada, a proširuje se i program obuka i kurseva za ostala deficitarna zanimanja.

Proširuju se i programi podrške roditeljima i deci u riziku od ranog napuštanja školovanja dostupne u pet gradova, poslovnog mentorstva za mikro i male biznise za oporavak i održivost u krizi zbog pandemije.

Šanse na domaćem tržištu rada u ovoj godini našlo je i osam visokokvalifikovanih mladih iz dijaspore koji su, uz podršku GIZ-a u vidu povezivanja sa poslodavcima, identifikovanja radnih mesta, obuka, odnosno dodatka na lokalnu platu, odlučili da svoja znanja i veštine koje su stekli u Nemačkoj podele sa kolegama na srpskim univerzitetima i ostalim javnim institucijama.

Još jedan od modaliteta uključivanja dijaspore, kao neprocenjivog resursa Srbije, jeste projekat „Poslovne ideje za razvoj”, namenjen osobama srpskog porekla koje žive u Nemačkoj, zainteresovanim da pokrenu biznis u Srbiji.

„U sklopu ovog projekta nakon objave konkursa, izabrano je sedam kandidata čiji rad ćemo pratiti narednih 15 meseci u nameri da ih podržimo da uspešno startuju svoje biznise”, objasnila je projektna menadžerka na programu Migracije i dijaspora Snežana Antonijević.

Odabrane ideje koje će, uz finansijsku i drugu podršku GIZ-a, biti pretočene u poslovne planove odnose se na medicinski turizam, HR usluge za mala i srednja preduzeća koja nemaju kapaciteta za sopstvenu HR službu, internet-platforme za bolju vidljivost zelenog sektora na Balkanu i druge oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari