krediti, nekretnineFoto: Shutterstock/Baloncici

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas da će, u saradnji sa USAID Srbija, organizovati od početka jula do polovine septembra ove godine seriju besplatnih obuka na temu „Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada“ u okviru projekta „Bolja energija“, namenjene organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima više stambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja.

Prvi krug obuka biće održan od 5. do 13. jula, a drugi od 25. avgusta do 15. septembra ove godine u PKS u Beogradu i regionalnim privrednim komorama u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Кragujevcu, Užicu i Nišu, navedeno je u saopštenju.

„Cilj USAID-ovog projekta ‘Bolja energija’ je podsticanje efikasnijeg korišćenja čiste energije u građevinarstvu i poboljšanje energetske bezbednosti u postojećim stambenim zgradama. PKS prepoznala je da je u tom procesu ključna obuka upravnika i predstavnika lokalne zajednice, kojima je u nadležnosti da pokrenu određene inicijative i sprovedu mere energetske efikasnosti i bezbednosti u svom okruženju, kao i da unaprede svest o tome koliko je bitno da svi doprinesu uštedi i bezbednosti“, istakla je vođa projektnog tima i rukovodilac Službe za edukaciju PKS.

Dodala je da će učesnici radionica biti osposobljeni u oblasti pripreme projekta energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u zgradarstvu, softverskih alata za razvoj projekata energetske efikasnosti za stambene zgrade, finansijske analize i modela finansiranja.

Obuci menadžera zgrada i resornih službenika lokalnih samouprava prethodi obuka trenera koje je angažovala PKS, a koje će obučavati stručnjaci USAID projekta „Bolja energija“.

Ekspertska obuka trenera obuhvatiće pregled sektora višestambenog stanovanja u Srbiji, uredbe koje regulišu pitanja vezana za stambene zgrade i energetsku efikasnost (EE) i obnovljive izvore energije (OIE), tehničko-ekonomska rešenja primene EE i OEI u zgradarstvu.

Obuke će obuhvatiti i studije slučaja energetske sanacije stambenih zgrada u Srbiji i regionu, praktično iskustvo i primer energetske sanacije energetski neefikasne zgrade, kao i ulaganja u energetsku sanaciju stambenih zgrada i uloge upravnika zgrada i lokalne zajednice.

Podseća se da je petogodišnji projekat USAID „Bolja energija“ usmeren na poboljšanje energetske efikasnosti u višestambenim zgradama na opštinskom nivou i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari