Pola milijarde evra za uvoz struje će platiti građani 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV

Elektroprivreda Srbije je tokom aktuelne zimske sezone potrošila oko 500 miliona evra za uvoz struje iz inostranstva a osnovni razlog za to su nedovoljna domaća proizvodnja uglja i havarije u Termoelektrani „Nikola Tesla“ koje su izazvale elektroenergetski kolaps u zemlji, smatra stručna javnost.

Da je EPS izgubio pola milijarde evra na uvoz struje nedavno je izjavio Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije. Prema njegovim rečima da bi mogao da uvozi nedostajuće količine struje EPS je bio prinuđen da uzme kredit od 300 miliona evra i veliko je pitanje da li će preduzeće uspeti da vrati dug pa će najverovatnije kredit biti vraćen iz državnog budžeta.

Upitana da prokomentariše izjavu predsednika Fiskalnog saveta da je Srbija tokom kolapsa elektroenergetskog sistema za uvoz gasa i struje potrošila milijardu evra Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike kazala je da „ne bi licitirala da li je taj uvoz koštao milijardu, 500 ili 700 miliona evra ali je dodala da je „državu mnogo koštao“. Iako ministarka Mihajlović nije htela da „licitira“ koliko je Elektroprivreda Srbije potrošila novca na interventni uvoz struje podsećanja radi krajem decembra prošle godine je izjavila „da će Srbija, do kraja zime, na uvoz izgubiti novac koji je mogao biti iskorišćen za gradnju jedne hidroelektrane koja košta nekoliko stotina miliona evra“.

Ekspert za energetiku u kompaniji Dilojt Željko Marković kaže za Danas da su u slučaju da analiziraju celu zimsku sezonu u Fiskalnom savetu Srbije u pravu kada procenjuju da je EPS potrošio 500 miliona evra za uvoz električne energije.

– Moja procena koja se tiče zimske sezone je da je dnevni gubitak išao od tri do četiri miliona evra odnosno od 100 do 110 miliona evra mesečno. Treba naglasiti da za ovu analizu treba posmatrati period od oktobra kada su cene struje počele da rastu na berzama – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, glavni razlog zbog koga je EPS potrošio dosta novca na uvoz struje je to što se godinama nije dobijalo dovoljno uglja za potrebnog za njenu proizvodnju .

– Važno je naglasiti da EPS nema problem sa kapacitetima za proizvodnju struje. Njih ima. Problem je u tome što se na kopovima ne proizvodi dovoljno kvalitetnog uglja. Jednostavno, nisu formirane nove otkrivke i urađeni remonti na vreme i sve to je izazvalo veći uvoz od uobičajenog, uključujući i havarije do kojih je došlo početkom ove godine – navodi Marković i dodaje da postoji bojazan, s obzirom da se zasad ništa nije promenilo, da se slična situacija ne ponovi i na zimu.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da kolika god da je šteta nastala zbog interventnog uvoza struje usled nedovoljne proizvodnje iz domaćih kapaciteta ona će definitivno biti još i veća.

– I dalje se uvozi struja tako da će konačni ceh biti još veći nego što je to sada slučaj. Izuzetno je nekorektno prema potrošačima što nadležni u državi ne žele da javno obelodane koliko je novca potrošeno za uvoz struje. Građani na tu informaciju imaju pravo. Kada govorimo o ovom pitanju treba naglasiti da je šteta po Srbiju dvostruka. Prvi problem je taj što je velika suma novca potrošena za uvoz struje u zimskom periodu kada je ona najskuplja. Drugi je taj što je Elektroprivreda Srbije da nije imala problem sa domaćom proizvodnjom mogla da izvozi viškove struje i da dobro zaradi na njenoj prodaji – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari