Polaganje kabla za gondolu 1Foto: Opština Čajetina

Radovi na priključivanju gondole „Zlatibor“ na distributivni sistem električne energije počeli su na trafostanici na Zlatiboru, pošto je opština Čajetina odobrila neophodne dozvole.

U saopštenju se navodi da će desetokilovoltni elektroenergetski kabl biti položen u dužini od 11.850 metara, od trafostanice na Zlatiboru do međustanice na kojoj će biti smešten glavni napojni centar za zlatiborsku panoramsku gondolu.

Novi kablovod finansira opština Čajetina, a radove izvode Hidromontaža iz Beograda i firma Elkoms, po svim standardima Elektroprivrede Srbije, navodi se u saopštenju.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ocenio je danas da se novi kablovod neće koristiti samo za gondolu, već je važan i za pojačanje snage za ski centar Tornik.

Stamatović je još jednom podsetio na sporost državnih institucija u izdavanju dozvola za preostale faze izgradnje najduže panoramske gondole na svetu.

Očekujem da će radovi na izgradnji kabolovoda biti završeni u ovoj godini, ukoliko vremenski uslovi dozvole, rekla je direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić.

Radovi na izgradnji godnole počeli su 21. septembra 2017. godine na vrhu Tornika.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina samo za petu, završnu fazu izgradnje žičare, na vrhu Tornika. Opština Čajetina očekuje neophodne dozvole i za preostale četiri faze, navodi se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari