Poljoprivrednici ipak prihvatili poziv Vlade Srbije da, dan pred izbore, dođu na sastanak u Beograd 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Vlada Srbije uputila je poziv poljoprivrednicima na sastanak u subotu, 16. decembra u Beogradu, a oni su posle razmatranja taj poziv prihvatili, saznaje Danas.

Kako je Danasu potvrđeno, oni nisu bili sigurni da li žele da prihvate taj sastanak koji im se nudi samo dan pred najavljene izbore, koji se održavaju 17. decembra.

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković za Danas je ranije rekao da je čudno što je taj poziv došao dan pred izbore.

Ali nakon zajedničkog razmišljanja, oni su većinski prihvatili poziv da dođu na sastanak sutra u 12 časova u Vladi Srbije.

Takođe, kako su za naš list pojasnili, oni očekuju i traže akt potpisan od strane Vlade, o tome kako će se sprovoditi to što je dogovoreno.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović za Betu je objasnio šta očekuju od stastanka.

„Očekujemo dogovor o ispunjenju zahteva u vezi s povećanjem subvencija i rokom isplate, povećanjem površina za subvencije sa 20 hektara na 100 hektara, otpisa akcize na dizel i uređenja robne berze realizuje, a dodatno ćemo tražiti da se reši problem obezbeđenja kredita za refinansiranje dugova“, pojasnio je on.

Mnogi poljoprivrednici su, prema njegovim rečima, zbog sušnih godina zapali u dugove i registrovani su u kreditnom birou što ih sprečava da dobiju novi kredit, pa će od Vlade tražiti rešenje za refinansiranje i brisanje iz tog registra.

Filipović je za Betu rekao da će od Vlade zatražiti i objašnjenje da li je tačno da subvencije može dobiti samo jedan poljoprivrednik, iako živi u domaćinstvu sa sinom koji takođe u vlasništvu ima zemljište koje obrađuje.

On je rekao da će prihvatiti ponudu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da se otpiše kamata poljoprivrednicima koji pristanu da u 60 rata plate dug za doprinos za penzijsko osiguranje.

Podsećamo, poljoprivrednici su protestovali uz blokade saobraćajnica tokom novembra.

Nakon toga je usledio niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, među kojima i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

Na sastanku 26. novembra u Kisaču, kako su saopštili tada poljoprivrednici, rečeno je da će Brnabić razgovarati i s drugim udruženjima i da će od 11. do 16. decembra dobiti konkretnu ponudu.

Poljoprivrednici su tražili da se subvencije povećaju za 17.000 dinara i da se subvencije po hektaru od 18.000 dinara isplate do 31. marta naredne godine.

Jedan od zahteva bio je i da se obezbedi povraćaj akcize na dizel od 50 dinara po litru na cenu od 179 dinara, kao i da se obezbedi povraćaj tog poreza i na drugim pumpama osim onih Naftne industrije Srbije.

Oni zahtevaju i uređenje robne berze uvođenjem robnih zapisa i terminskih ugovora kao i obezbeđenje povoljnih kredita za refinansiranje dospelih dugova i rešavanje problema ogromnih dugova po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko osigranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari