Poljoprivrednici koji su uneli pogrešne podatke o zemljištu u registru e-Agrar moći će da ih isprave do kraja godine 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Poljoprivrednici koji su uneli pogrešne podatke o zemljištu u registru e-Agrar moći će da ih isprave do kraja godine, rečeno je danas na skupštinskom Odboru za poljoprivredu.

Prema informacijama iz medija, problematično je to što se na zemljištu na kojem je prijavljena jedna biljna kultura nalazi druga, kao i da je došlo do zloupotreba i da su ljudi za subvencije prijavljivali njive na kojima je šuma ili zapuštena njiva.

Poslanici i vlasti i opozicije ukazali su danas da ne veruju da je većina poljoprivrednika namerno unela netačne podatke o imovini, već da je procedura bila obimna i da je trebalo ostaviti rok za prilagođavanje.

Poslanik Dveri Milovan Jakovljević rekao je da ako se bude radila provera upisanog zemljišta i zasada na njima, to treba učiniti sa svih 350.000 gazdinstava, nikako selektivno.

On je istakao da se upis u e-Agrar obavljao na proleće, kada je setva i da su poljoprivrednici tada morali da čekaju ispred trezora ili opština.

Pomoćnik ministarke poljoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je da su u 74 gazdinstva od 76 pregledanih uočene nepravilnosti, kao i na 99 od 100 pregledanih parcela.

On je istakao da ako je čovek prijavio da gaji soju, a gaji kukuruz neće biti kažnjen, već će mu biti dato vreme da izmeni tu nepravilnost.

Bogićević je istakao da je reč o parcelama na kojima se, umesto biljnih kultura, nalazi šuma ili zakorovljena livada i ljudima koji su želeli da prevare sistem i dobiju subvencije.

„Ovo je provera, a ne represalija, da vidimo kome idu pare, da pare idu gde treba“, rekao je Bogićević.

Druga tema na sednici bila je afrička kuga svinja, te je direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović rekao da je do danas registrovano 2.238 slučajeva afričke kuge svinja i da je eutanazirano 31.417 svinja i da su na farmama sprovedene sve mere sprečavanja širenja bolesti, uključujući i dezinfekciju.

On je rekao da Ministarstvo kada dobije prijavu odmah radi analize i već sledećeg dana se sprovode mere u domaćinstvu za koje se utvrdi da ima zaraženih svinja.

Predsednik Odbora Marijan Rističević istakao je da će šteta od kuge biti oko 30 miliona evra, a da divlje svinje treba staviti u rezervate, u cilju suzbijanja širenja zaraze.

Na sednici je rečeno i da se čeka odgovor Privredne komore Srbije da li može da organizuje sastanak između malinara i otkupljivača malina, kojem bi prisustvovali predstavnici PKS i Odbora.

Upitani šta će biti s breskvama koja su vraćene sa granica u Sloveniji i Hrvatskoj, Bogićević je istakao da će te breskve uništavati fotosanitarna inspekcija.

Govorći o Zoološkom vrtu u Boru i stanju životinja, Petrović je rekao da su tamo dva puta išli u inspekcijski nadzor, da je jednom tamo išlo i tužilaštvo i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i da nikakve nepravilnosti nisu uočene.

Sednica je počela minutom ćutanja za radnika Skupstine koji je u četvrtak poginuo u zgradi parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari