Poljoprivrednici nakon sastanka u Vladi: Tražili smo uređenje robne berze, a oni to treba da realizuju 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Danijel Kovačić rekao je da su danas predstavnicima Vlade Srbije saopštili da žele robnu berzu sa mogućnošću trgovanja robnim zapisima i terminskim ugovorima i da od njih očekuju da se to sprovede u praksi.

On je posle sastanka u Vladi na kojem su izložili taj zahtev, a jedan je od tri najvažnija zbog kojih su poljoprivrednici traktorima blokirali puteve, rekao da je razgovor o budućem modelu funkcionisanja robne berze bio okviran.

„Načelno smo razgovarali o uređenju robne berze da bi preko nje mogli da trgujemo robnim zapisima i terminskim ugovorima, a oni to treba da realizuju“, rekao je Kovačić za Betu.

Dodao je da je na sastanku bilo 15 predstavnika udruženja poljoprivrednika koji su protestovali i da je bilo „pola“ Vlade, od ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, predstavnika ministarstava trgovine, privrede, finansija, robne berze, Komisije za hartije od vrednosti…

„Saslušali su naše predloge i složili se da ima problema u funkcionisanju robne berze i da stanje mora da se menja iz korena. Čak nisu primenljivi ni propisi koji postoje, potrebna je sveobuhvatna reforma“, rekao je Kovačić i istakao da su predstavnici Vlade obećali da će raditi na pripremi propisa i u tehničkom mandatu kako bi se neki rezultati videli za šest meseci.

Naveo je da je problem i nedostatak javnih skladišta i da se njihovi predstavnici ne odazivaju na javne pozive, pošto je pre nekoliko godina nestala roba, a krivica je države što niko nije kažnjen za to.

„Od tada ni javna skladišta, ni proizvođači nemaju poverenja jedni u druge, ‘gledaju se preko nišana’, jer država ne daje garanciju ako nestane roba, a najsigurnije je da nešto nestane pod okriljem države“, rekao je Kovačić.

Na pitanje da li su poljoprivrednici zadovoljni „istorijskim“ sastankom u Kisaču sa premijerkom Anom Brnabić i ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković oko ispunjenja njihovih zahteva, Kovačić je rekao da niko nije zadovoljan dok ne vidi šta će od zahteva biti ispunjeno.

„Na tom sastanku, 26. novembra u Kisaču rečeno je da će Brnabić razgovarati i s drugim udruženjima i da ćemo od 11. do 16. decembra dobiti konkretnu ponudu. Čekaćemo“, rekao je Kovačić.

Poljoprivrednici traže dizel bez akcize, uređenje robne berze, povećanje subvencija sa 18.000 dinara po hektaru na 35.000, povoljne kredite za refinansiranje prethodnih, rešenje problema dugova za neplaćene doprinose na ime socijalnog i penzionog osiguranja i subvencije za odgoj domaćih junica, umesto da se uvoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari