Završen sastanak poljoprivrednika sa premijerkom i ministarkom: Šta je dogovoreno u Kisaču? 1Arhiva Foto: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Poljoprivrednici su se u 12 časova sastali sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, kako bi razgovarali o problemima u poljoprivredi i rešenjima koja Vlada Srbije nudi za iste.

Naime, glavni zahtevi koje su domaći paori postavljali tokom devetodnevne blokade puteva jesu dizel bez akcize, subvencije od 300 evra po hektaru i uređenje robne berze.

Ipak, na današnjim pregovorima, poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli su dogovor, ali ništa još uvek nisu potpisali, a traktori će biti sklonjeni sa puteva.

Portal 021 javlja da je prihvaćen predlog Vlade o povraćaju akcize iako je zahtev poljoprivrednika bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

Dogovoreno je i da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, već na drugim pumpama po regularnim cenama, povraćaj akcize bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Povraćaj akcize će biti 50 dinara po litru.

Završen sastanak poljoprivrednika sa premijerkom i ministarkom: Šta je dogovoreno u Kisaču? 2
foto FoNet Marko Dragoslavić

Trenutni dogovor je i da se deo subvencija vrednosti 17.000 dinara isplati u robi, dok će drugi deo subvencija vrednosti 18.000 dinara biti isplaćen u novcu.

Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno.

Na listi zahteva je bilo i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. I ova stavka je dogovorena.

Dogovoreno je i da se radi na implementaciji robne berze koja će paorima omogućiti povoljniji način trgovine.

Dogovoreno je i da narednih dana usledi novi sastanak predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, verovatno u Beogradu, kako bi se precizirao način realizacije dogovorenog i rokovi.

Kako je kazala premijerka, pregovori će se tek voditi na „širem nivou“, tako da konačno definisanje uslova tek sledi.

Prvi sastanak i prekid blokada

Podsećamo, 21. novembra nadležni su imali dogovor sa poljoprivrednicima, da prekinu blokade do nedelje, kada će im predočiti predloge Vlade Srbije kako problemi da se reše.

Nakon toga, na predlog Vlade Srbije većina predstavnika poljoprivrednika je odlučila da novinari N1, Nove S i 021 iz Novog Sada ne prisustvuju pregovorima vlasti i paora koji protestuju od 12. novembra.

Poljoprivrednici su naglasili i da ne žele Pink, Hepi i Informer koji njihove aktivnosti nisu ni pratili tokom prethodnih dana.

Podsećamo, mediji koji posluju u okviru United Media grupe po ceo dan su izveštavali o protestu poljoprivrednika, bili na blokadama i informisali javnost o zahtevima poljoprivrednika kao i o rezultatima prvog sastanka u Vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari