Poljoprivrednici zatražili hitnu reakciju Vlade zbog suše i štete koju je izazvala zabrana izvoza pšenice 1Foto: M.P./Danas

Savez udruženja poljoprivrednika Banata uputio je danas zahtev predsedniku RS, predsednici Vlade i ministru poljoprivrede u kome traži od nadležnih da pod hitno reaguju i da saniraju štetu koju je izazvala zabrana izvoza i suša.

Kako navode, suša u regionu Banata je na 50 odsto parcela uništila 100 odsto useva, a na ostalih 50 odsto će možda biti samo deseti procenat od prosečnog roda.

To znači, upozoravaju poljoprivrednici, da na nekim parcelama neće biti roda, dok će na nekim parcelama biti jedva 10 odsto kukuruznog roda.

Oni dodaju da je suncokret prepolovljenog prinosa od prosečnog roda, tako da prihod od suncokreta ne može pokriti ni uložena sredstva.

Takođe skreću pažnju da su poljoprivrednici, zbog zabrane izvoza i nepostojanja slobodnog tržista, na kilogram pšenice gubili i po 15 dinara zarade.

Sa  dodatnim teretom vremenskih neprilika dovedeni su u situaciju da neće moći da izvrše jesenju setvu jer neće imati mogućnost da je isfinansiraju a pri tom su mnogi kreditno zaduženi.

Zbog svega navedenog Savez poljoprivrednika Banata zatražio je pod hitno oslobađanje izvoza svih poljoprivrednih proizvoda u biljnoj proizvodnji i slobodno tržište za izvoz suncokreta, kukuruza, soje kao i pšenice.

Oni su zatražili i hitno proglašenje elementarne nepogode za region Banata koji je pogođen sušom i ukidanje naplate odvodnjavanja i poreza za 2022.godinu.

Njihov treći zahtev je isplata 300 evra po hektaru najkasnije do 1.oktobra ove godine za region Banata koji je pogođen sušom, da bi se poljoprivrednicima omogućila jesenja setva, dalja proizvodnja i goli opstanak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari