Ponovo radi „odlagač 4“, EPS-ov bager koji je zahvatio požar 1

Bager „odlagač 4” uključen je danas u proizvodni proces na površinskom kopu „Tamanava-Zapadno polje” u Rudarskom basenu „Kolubara“. Rad ovog odlagača je od izuzetnog značaja za efikasnost proizvodnje uglja u „Elektroprivredi Srbije” i Ogranku RB „Kolubara”, saopšteno je danas iz Elektroprivrede Srbije.

Završetak poslova označio je povratak ove sprave u proizvodni proces na „Tamnava-Zapadnom polju“ nakon sanacije posledica požara. Zbog svog kapaciteta od 12.000 kubnih metara na sat koristi se za odlaganje jalovinskih masa, otkrivke i međuslojne jalovine sa više bagera. „Odlagač 4“ je najveći odlagač na kopovima Ogranka RB „Kolubara“. Počeo je sa radom na ovom kopu u decembru 2017. godine. Dugačak je 130 metara i težak oko 2.000 tona.

Poslovi na sanaciji posledica požara u potpunosti su završeni 10. decembra. Tokom prethodna dva meseca realizovani su redovni remontni poslovi kako bi se obezbedio siguran i bezbedan rad bagera u narednom periodu.

Nakon što je 14. februara započeo dvodnevni transport ovog odlagača on je stigao na odredište i uklopljen je u sistem.

– Za zaposlene na ovom kopu usledili su planirani poslovi na rekonstrukciji sistema, odnosno brojne neophodne tehnolške i tehničke aktivnosti za uklapanje „odlagača 4“ u rad. Sve aktivnosti na sanaciji posledica požara, remontnim aktivnostima i poslovima unapređenja rada sistema na odlagaču obavili su zaposleni EPS-a, Ogranka RB „Kolubara” i OC „Metal” – kažu u EPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.