Porasla potrošnja struje u Evropi: Megavatsat na evropskim berzama skuplji za 50 odsto 1Foto: Couleur / Pixabay

Hladan talas pogurao je potrošnju struje i cene u Evropi, pa je u odnosu na decembar, megavat-sat na evropskim berzama poskupeo 50 odsto i sada dostiže 120 evra, prenosi danas RTS.

Zbog hladnoće čitava Evropa beleži rast potražnje, a berze struje reaguju.

Veleprodajna cena megavat- sata u decembru bila je između 70 i 80 evra, a sada dostiže i 120 evra, pa je najviše ovih dana uvoze Nemačka, Italija i Mađarska.

„Vreme je nekako najvidljiviji faktor koji u roku od dva tri dana utiče na porast konzuma, potražnju i samim tim porast cena. Zatim tu je i mnogo drugih faktora – popunjenost skladišta gasa, onda imamo i neke makroekonomske i globalne političke faktore. Tako da ne možemo sa sigurnošću reći, ali ukoliko se nastavi ovaj hladan talas, možemo očekivati da se sličan trend cena  nastavi do kraja januara“, navodi za RTS izvršni direktor srpske berze struje „SEPEKS“ Miloš Mladenović.

U Srbiji je snabdevnje stabilno, a samo od srede potrošnja struje porasla je za petinu.

„Proizvodnja je stabilna. U prvih 10 dana januara izvezeno je i prodato električne energije u iznosu od 78.000 megavat-sati i ostvaren je prihod od nekih 6,7 miliona evra“, rekao je za RTS izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS David Žarković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari