Poreska uprava: Privrednici na vreme da plate odložene poreze inače će dospeti ceo dug i kamata 1Foto: N1

Poreska uprava u Srbiji upozorila je privrednike koji su prošle godine prihvatili pomoć države da im se odlože porezi i doprinosi na zarade zaposlenih za četiri meseca, da će im se ako zakasne jedan dan, zaračunati ceo iznos duga sa kamatom.

Rok za uplatu prve rate poreza i doprinosa dospeva sutra, 10. februara i to će, prema rečima zastupnice udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Milene Amon biti novi udarac privrednicima.

Država je prošle godine zbog pandemije virusa korona kroz dva paketa pomoći privredi odložila poreze i doprinose na zarade zaposlenih za četiri meseca do februara ove godine i omogućila da se plate u 24 mesečne rate.

„Mnogi nemaju ni posla ni novac i dospeće ove rate će mnoge firme ‘sahraniti'“, rekla je Amon.

Dodala je da se u vreme prihvatanja državne pomoći očekivalo da će se pandemija završiti do sredine godine i da će se poslovanje normalizovati.

Istakla je da država ne odgovara na zahteve privrednika da se odloženi porezi otpišu, a da su mnoge države u Evropi u vidu pomoći dodeljivale bruto plate, odnosno nisu tražile da na dodeljene neto plate poslodavac plati poreze i doprinose.

Amon je rekla da će kod uplate poreza biti i tehničkih problema jer se četiri rate uplaćuju na različite pozivne brojeve i ako se pogreši verovatno će se tretirati kao zakašnjenje u otplati.

Direktor turističke agencije Sabra travel Vladimir Vlaho rekao je da ima teškoća u obezbeđenju novca za odložene obaveze jer kriza traje duže nego što se moglo pretpostaviti.

„Odlaganje poreza i doprinosa bila je prošle godine velika olakšica, ali kako se pandemija nije završila i posla nema, očekivali smo da se ta odluka o pomoći revidira i obaveze otpišu“, rekao je Vlaho.

Dodao je da je, u situaciji kada nema posla, svaka suma para opterećenje i da su to, najvećim delom obaveze koje se odnose na radnike kojima su obezbedjivane plate iako nije bilo posla zbog čega su krajem godine otpušteni.

„Pre pandemije smo imali 50 radnika i morali smo da otpustio 95 odsto“, rekao je Vlaho.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari