Poreska uprava: Uhapšene četiri osobe zbog utaje poreza i prevare sa PDV-om 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Uprave kriminalističke policije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapšene su četiri osobe, dok je za tri lica raspisana potraga.

Oni se sunmjiče da su utajili porez i sproveli poresku prevaru u vezi sa PDV-om, u iznosu od preko 16 miliona dinara. Takođe se sumnjiče za krivično delo pranje novca u iznosu od preko 48 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, prvi osumnjičeni, kao faktički odgovorno lice u prvom privrednom subjektu i drugi osumnjičeni, kao odgovorno lice u drugom privrednom subjektu, u vremenskom periodu od 01. marta do 31. oktobra 2023. godine, u poslovnim knjigama privrednih subjekata evidentirali su fiktivne e-fakture, sačinjene od strane trećeg osumnjičenog, odgovornog lica u trećem privrednom subjektu, koje su potom iskazali u PDV prijavama, čime su neosnovano zahtevali i ostvarili pravo na poreski kredit u ukupnom iznosu od 8.481.488 dinara.

Osumnjičeni su nakon evidentiranja lažnih e-faktura, u toku 2023. godine, vršili prenos novca na poslovni račun trećeg privrednog subjekta. Potom su preneseni novac transferisali na račun četvrtog privrednog subjekta, koji je dalje uplaćivan na privatne račune više fizičkih lica koja su novac odmah podizala i vraćala osumnjičenim licima. Na navedeni način, osumnjičeni su pribavili novac za svoje lične potrebe i time izbegli obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 8.496.727 dinara“, objašnjava se mehanizam prevare u saopštenju PU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari