Porez po vrednosti objekta, a ne po lokaciji

Predlog izmena Zakona o porezu na imovinu ušao u skupštinsku proceduru

Ostavite komentar


  1. Drzava nam je nezasita. Od nase bruto zarade uzima, ni manje, ni vise 63%!!! Dakle ako vam je bruto plata 1000din, vi ste dobijete 470din. Onda vam od tih 470 uzmu 20% za PDV (za sve sto koristite ili kupite), sto znaci da ste zaradili 376. Sada od tih 376din placate za stan koji ste vec jednom kupili (i pri tome platili porez, prenosne takse i jos svasta nesto). Zasto treba da na rate PONOVO kupujem stan u kome zivim? Ovaj porez je cista pljacka!

    1. Ispravka drzava uzima i veci harac od 20% na recimo gorivo,registraciju auta,I mnoge takse na sve i svasta da ne nabrajam spisak je poduzi.Kad bi smo svi odbili da platimo porez na stan oni bi stavili prst na celo,gradjanska neposlusnost ali od toga nista nazalost.

  2. Poreska politika u vezi nekretnina nikada neće biti normalna dok „sedeoci“ u skupštini usvajaju zakone u svom, a ne društvenom interesu. Lokacija mora biti krucijalni parametar naplate poreza na nekretnine radi normalnog razvoja prostorne i graditeljske ekonomije. Dovoljno je pročitati malu knjižicu pokojnog profesora Gavrila Mihaljevića da bi bilo jasno koliko mi idemo u kontra pravcu.

  3. Svi se pravite ludi a znate zašto je država ovoliko alava. Zato da bi se navukle (dobre) plate za preko 200 000 prekobrojnih teta i devojaka u birokratiji. Njih 99.9% je zaposleno preko neke vrste veze (od rodjačkih do krevetskih) a služe da piju krv onima koji stvarno rade (vrednim ženama i muškarcima).

  4. Drzava nas prosto receno KRADE. Dobro sve drzave Sveta uzimaj od gradjana, ali limitirano,i ustaljeno u duzem vremenskom periodu, dok je to kod nas preko svake granice ljudske izdrzljivosti. Iz meseca u mesec sve vise.
    Evo u oktobru mesecu na strujomere EPS-ovi monteri nalepise neke markice, toboze cipovane plombe. I odmah standardna potrosnja u oktobru, u odnosu na septembar POVECANA ZA CAK 37 ODSTO. Ne znam kako EPS, cijji su direktori zajedno sa onim ministrom Anticem, a pre toga Zoranom Mihajlovic pokrali milijarde dolara za ovih pet-sest godina misle da mi sad treba da vracamo te pare kroz KRADENE DUGOVE na kilovatima. A, oni su devize tajno ustekali po celom svetu, da ce kao lordovi ziveti i nihovi praunuci, a kamoli oni. Sad im je malo to krecu na poresku otimacinu.
    U redu je porez treba da placamo svi. Ali, stvari stoje ovako u toj oblasti. Mi obicni gradjani sve obaveze prema drzavi moramo da drzimo uredno, inace ne mozemo da zivimo od inspektora, inkasanata-uterivaca dugova. Medjutim, te obaveze nemaju: politicari, neki policajci, tajkuni, pevaci, neki sportisti, starlete i NOU NEJM vlasnici , njihove svastike, tetke , ljubavnice i blizi saradnici , koji su formalni vlasnici.
    Na primer jedan bivsi ministar zdravlja, a situacija je slicna I sa drugim funkcionerima, ima na stotine privatnih kuca, lokala I objekata po gradovima i selima Srbije. Radi se o novim objektima od 250 do 350 kvadrata, koji su sakriveni na imena njegovih najblizih rodjaka. Na sve te objekte on ne placa porez, najpre zato sto se kuce vode na njegove bliske srodnike, a i jer kuce koje su zavrsene pre sest- sedam godina jos uvek su u POSTUPKU LEGALIZACIJE i bice do 2023. godine, iako je taj postupak morao odavno biti okoncan, a porez uveliko naplacivan.
    Medjutim, porez se ne placa, ali ne samo to, neplaca se ni gas, struja, ni voda, ni telefon, kao sto nije placen ni materijal od kojih su kuce sazidane, jer je ukraden od raznih humanitarnih donacija za poplavljene, ratove, bolnice, puteve i slicno, gde se arcila drzavna para bez ikakve kontrole. Dakle, prema nekim procenama, imamo klasu takvih SKRIVENIH VLASNIKA, OKO 700 krupnih i oko 160.000 sa vlasnistvom srednjje veleicine. Tim ljudima u Srbiji drzavni organi ne traze ni poreze ni prireze, kao da oni nis zivi, iako su itekako zivi I zdravi I svake nedelje peglaju lice o trosku RFZO.
    Medjutim, ostalim vlasnicima, slobodno mozemo reci sirotinji, uzima se I poslednji zalogaj iz usta ako treba i preko izvrsilaca, jer ih drzava krade jos od hiperinflacije l993. godine. drakonski, a poslednjih dana taj harac postaje neizdrziv. Ako je tako neko zamislio kapitalizam, sa elementima feudalizma, gde je jedna privilegovana grupa uglavnom neproduktivnih i neukih ljudi, ali sklonih kradji i prevarama, amnestirana od svake drzavne obaveze, ali zato privilegovana da zalegne na drzavni budzet dok ga ne opustosi, onda tu nema nikakve drzave.
    Vec REPRESIJJE POD ALIBIJEM da se to toboze radi za drzavu, a u stvari placka gradjane Srbijje, slicne onoj posle Drugog svetskog rata, poznate kao AGRARNA REFORMA, kada su srpskim seljacima praznili ambare sa kvalitetnom hranom, da bi im kasnije na tackice kao slepcima udeljjivali budjavu proju iz Vojvodine, dok se ukusna sumadijska hrana sluzila na novim CRVENIM DVOROVIMA po Dedinju, i bez ikakvog ogranicenja.
    P.S. za objavljivanje ovog teksta ne postoji nikakva smetnja sem CENZURE.

  5. U NS pre 5g.su digli porez na imovinu 4 puta kada sam sazno da su nekima vratili porez zalio sam se. Porez placam i za zapocetu rekostruciju i dan danas. Nemogu da svatim da su nam za 15mes.digli porez 4 puta a ja imam samo promenu namenu tavanski u poslavno. Kao privatnok sam specen da radim i opstajem.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.