Nova avionska linija Beograd – Portorož – Beograd, koja je otvorena 15. aprila, trebalo bi, prema očekivanjima turističkih poslenika na Slovenačkom primorju, da pojača interesovanje građana Srbije za letovanje na „najbližem evropskom moru“.

Srbi su, kako su slovenački domaćini isticali u razgovoru sa srpskim novinarima, u Portorožu, Piranu i drugim letovalištima duž slovenačke rivijere, zapamćeni kao najzahvalniji gosti, iako sada po brojnosti znatno zaostaju za Slovencima, kojih je najviše, Italijanima i Nemcima. Jatov avion će iz Beograda do Portoroža i nazad tokom sezone leteti četvrtkom i nedeljom, a povratna karta sa taksama koštaće 136 evra. Putnici mogu da računaju i na besplatan prevoz do italijanskih šoping centara i besplatno zdravstveno osiguranje.

– Očekujemo veliki broj putnika na ovoj liniji, naročito kada se, kako je planirano, ugasi postojeća aviolinija Beograd – Trst. Inače, stanovnicima Trsta aerodrom u Portorožu je jednako udaljen kao i aerodrom u Trstu, što je dodatni razlog za postojanje samo jedne linije – kaže Jadran Furlanič, direktor Turističke organizacije Portorož.

Do Trsta, koji je putnicima iz Srbije, osim zbog šopinga, zanimljiv i zbog turističkih atrakcija, iz Portoroža se autobusom stiže za četrdesetak minuta (put u oba pravca košta 11-12 evra), a autom za duplo kraće vreme. Turistička organizacija Portorož i hotelijeri u predstojeću letnju sezonu ulaze sa obnovljenom glavnom plažom i devet novih velnes centara, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih se turisti odlučuju za letovanje upravo na Slovenačkom primorju. Tome bi trebalo dodati i cene smeštaja koje su, zbog svetske ekonomske krize, ostale na prošlogodišnjem nivou.

Hotelski lanac Bernardin grup, čija je ponuda prvi put predstavljena potencijalnim korisnicima njihovih usluga na srpskom tržištu, nudi smeštaj u hotelima od dve do pet zvezdica. Kao posebna pogodnost namenjena srpskim turistima pomenuti su paketi koji podrazumevaju uslugu na bazi polupansiona, u trajanju od tri ili četiri dana (od 17. aprila do 29. decembra), koji uključuju i dodatne popuste za decu. Osim velnes centra, ovaj hotelski kompleks ima kazino, kongresni centar i bogatu ponudu restorana, a svojim gostima nudi i smeštaj u apartmanima i kampu. U junu i julu će sva četiri restorana Bernardin hotela omogućiti praćenje svih utakmica svetskog fudbalskog prvenstva.

Turiste iz Srbije, koji su nekada letovali na ovom delu Jadrana, svakako će obradovati informacija da je u toku renoviranje Grand hotela Metropol u Portorožu, za koji kažu da je bio jedan od najelitnijih hotela u Sloveniji. Prve goste trebalo bi da primi u drugoj polovini juna. Pažnju privlači i Lajfklas hotel, koji uz tretmane savremenom medicinom, turistima koji ovde dolaze radi lečenja nudi blagodeti indijske (ajurveda) i kineske tradicionalne medicine. Gosti ovog hotela mogu da uživaju i u indijskoj i tajlandskoj masaži, sauna parku, te talasoterapiji koja u Portorožu ima tradiciju dugu devet stotina godina. Bazeni koje smo u tom hotelu isprobali pune se zagrejanom morskom i termomineralnom vodom.

U susedstvu Lajfklas hotela nalazi se Kempinski palas u kojem smo imali kraljevski tretman. Cene su, ne samo za srpske prilike, više nego kraljevske – najjeftinije noćenje košta 220 evra, ali naši domaćini nas uveravaju da su mogući svakojaki dogovori sa gostima, odnosno da cene nisu fiksne. Kempinski ove godine slavi stoti rođendan, a o njegovoj ekskluzivnosti govori i podatak da su usluge tog hotela koristili Franc Ferdinand i Josip Broz koji je tu organizovao žurke. Hotel se sastoji iz starog i novog dela, a oba odišu luksuzom. Početkom maja počinje da radi i Talaso strunjan, jedno od tri lečilišta Terma Krka. Ponuda lečilišta temelji se na talasoterapiji, odnosno primeni morske vode i morskog blata.

Očekivanja

Prošle godine, na Slovenačkom primorju boravilo je oko 3.500 gostiju iz Srbije i ostvareno oko 12.000 noćenja. U Turističkoj organizaciji Portorož očekuju da će, zahvaljujući novoj liniji Jat ervejza, u 2010. broj turista iz Srbije biti dupliran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari