Država mora da smanji fiskalni deficit za bar dva odsto, a Srpska napredna stranka će se u naredna dva dana izjasniti o predlogu premijera Srbije Ivice Dačića za uvođenje „solidarnog poreza. Nisam oduševljen tom idejom, ali na neki način se mora smanjiti deficiti. Neprirodno je da nam u javnom sektoru koji je na neki način izdržavan, plate budu 30 odsto veće nego u privatnom sektoru – rekao je juče vicepremijer Aleksandar Vučić prilikom otvaranja fabrike presvlaka za sedišta kanadske kompanije Magna.

On je podsetio da su se mediji za to zalagali i izrazio očekivanje da će oni sad vršiti pritisak da se to i ostvari i da će podržati takvu meru. Vučić je dodao da je neprirodno da plate u javnom sektoru budu 30 odsto veće nego u privatnom.

Govoreći o sredstvima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vicepremijer je rekao da će novac biti iskorišten za omogućavanje navodnjavanja u poljoprivrednim preduzećima, i da će se iskoristiti za odobravanje kredita sa kamatom ne većom od 1,5 odsto. On je na kritike tog aranžmana odgovorio da ne postoji matematika koja bi pokazala da srpska poljoprivreda može dramatično da napreduje usitnjavanjem poseda, iako zna da bi mnogi voleli da jeftino kupe njive čak i ako ne znaju šta da rade sa njima.

Vučić je za investiciju Magme rekao da je zapošljavanje ljudi najbolji rezultat i najavio da će u toj firmi do sredine naredne godine raditi 450 ljudi.

– Želim vam mnogo pristojnih plata i mnogo posla. Srbija sa Magnom je drugačija nego bez nje – rekao je Vučić, koji je čestitao radnicima na tome što su spremni da uče i napreduju, kako bi Srbija postala bolja zemlja.

On je dodao da je republička vlada dala 2,2 miliona evra subvencija za ovu fabriku, dok je opština i pokrajina obezbedili infrastrukturu. Vučić je obećao da će vlada i ubuduće uzimati novac poreskih obveznika za podršku ovakvim projektima, u meri u kojoj to bude moguće.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je rekao da su razgovori o dolasku Magne započeli pre šest godina i da je to jedna od najmodernijih fabrika u pokrajini. Pajtić je dodao da je juče potpisao sporazum sa Štajerskom o nastavku saradnje na privlačenju investicija, sa kojom je prvo razgovarao i o dolasku Magne.

Proizvodnja za Nemačku i Španiju

Bernar Nigermajer, izvršni potpredsednik Magna sitinga za Evropu, rekao je da u fabrici u Odžacima, veličine 4.000 kvadratnih metara trenutno radi 314 radnika, koji prave presvlake za Smart, Reno i Ford i da te delove šalju u Magnine fabrike u inostranstvu u kojima se kompletiraju sedišta. Trenutno se delovi šalju u Nemačku i Španiju, a od naredne godine će ići i u Veliku Britaniju i Češku. Magna je peti proizvođač auto delova na svetu i zapošljava 18.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari