Posetilaca više za trećinu 1

Tokom 2018. godine Stopića pećinu je posetilo 80.700 gostiju, što je apsolutni rekord od otvaranja pećine.

U odnosu na prethodnu godinu to je rast od skoro 32 odsto, saopštila je TO Zlatibor. Stopića pećina može se posetiti svakog dana, a trenutno radno vreme je od 9:30 do 16:30 časova.

Stopića pećina je rečna, jer kroz nju protiče Trnavski potok i ima impresivni ulazni otvor, 35 metara širok i 18 metara visok koji ga čini najvećim na Balkanu. Njena glavna atrakcija je podzemni vodopad, visok 10 metara. Pećinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je više od 100 metara. Za posetioce je uređen ulazni deo dužine nekoliko stotina metara koji obuhvata Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu i Dvoranu sa kadama. Istraženi deo pećine je dug oko 1.600 metara, koji je jednim delom podvodni sistem kanala. Od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 kilometara pored puta do Sirogojna.

Turistička organizacija „Zlatibor“ je upravljač nad spomenikom prirode I

kategorije „Stopića pećine“ i svake godine ulaže znatna sredstva u infrastrukturu u samoj pećini i na zaštićenom području, kao i na promociju ovog turističkog lokaliteta. Još 2007. je urađen prvi deo radova na opremanju pećine. Ona je osvetljena, izgrađen je pristupni put, veliki parking prostor i pešačka staza do i kroz pećinu. Tokom jeseni 2011. godine završena je druga faza uređenja, kada je sređen plato za posetioce i konzolna staza koja se od tada prostire do kraja četvrte dvorane. U njoj posetioci imaju priliku da vide podvodne slapove, odnosno čuveni vodopad „Izvor života“.

Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prve pisane podatke o njoj nalazimo u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan Cvijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari