Tomić: Nezavisna tela napravila dobre finansijske planove 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednica slupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Aleksandra Tomić pohvalila je danas finansijske planove nezavisnih institucija i ocenila da su Agencija za energetiku, Кomisija za hartije od vrednosti i Regulatorno telo za elektronske medije pokazali da mogu da funkcionišu i u teškim uslovima.

Tomić je mladim kolegama novim poslanicima objasnila da su ove institucije potpuno u nadležnosti Skupštine i odgovaraju poslanicima, a ne izvršnoj vlasti.

Rekla je da one imaju prihode i rashode, ako imaju višak, on ide u budžet a eventualni manjak mogu da nadoknade iz budžetskih rezervi.

Agencija za energetiku se, kako je rekla Tomić, bavi važnim temama kao što su cene struje, gasa, nafte, a njeno finansiranje ide, između ostalog, kroz naplate licenciranja korisnika.

Planirani prihod je više od 220 miliona dinara, za jedan procenat veći nego 2020, a plan je, kako kaže Tomić „napravljen na osnovu stabilne finansijske situacije“.

REM je isplanirao prihod od 313.459.940 dinara, a najveći deo tog novca, oko 250 miliona otići će na isplate zarade zaposlenih i članova Saveta REM-a.

Tomić je istakla da je REM 2019. godine prihod koji je bio veći za 23 miliona od rashoda, uplatio u budžet, a procena je da će ove godine uplatiti 25 miliona dinara.

Komisija za hartije od vrednosti morala je finansijski plan za 2020.godinu da upodobi sa situacijom, a prihodi su smanjeni za 19,14 posto, rekla je Tomić.

Ona je pozvala poslanike da podrže i izmenu Statuta te komisIje, koji je donet još 2011. godine.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu razmatranjem finansijskih planova nezavisnih institucija.

Na dnevnom redu je predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Agencije za energetiku za 2021. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Izmene i dopune Finansijskog plana Кomisije za hartije od vrednosti za 2020. godinu, kao i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2021. godinu.

Poslanici će razmotriti i saglasnost na Odluku o izmenama i dopunama Statuta Кomisije za hartije od vrednosti.

Kako je ranije najavljeno, do kraja dana trebalo bi da se obavi glasanje o svim tačkama dnevnog reda pete sednice Skuštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari