"Posle reforme ministar će biti jedina vlast u EPS-u": Stručna javnost protiv promene Statuta po kojoj bi jedini član Skupštine akcionara bila Dubravka Đedović 1foto FoNet/EPS

Inicijativa Ministarstva rudarstva i energetike da se Elektroprivreda Srbije iz javnog preduzeća transformiše u akcionarsko društvo tako što bi resorna ministarka Dubravka Đedović bila jedini član Skupštine akcionara je potpuno pogrešna i od toga nadležni moraju da odustanu jer u suprotnom poslovanje ne bi bilo transparentno, smatra stručna javnost.

Eksperti takođe ističu, da u slučaju da Vlada Srbije zaista razmišlja, kako tvrde sindikalci, o tome da Milorada Grčića, bivšeg direktora EPS-a, koji je svojevremeno bio prinuđen da podnese ostavku zbog nestručnog rukovođenja, postavi na poziciju direktora Pro Tenta, preduzeća osnovanog pre 20 godina koje radi na poslovima mašinskog i elektroodržavanja, predstavljalo potpuni skandal i katastrofu.

Podsećanja radi, predstavnici dela Sindikata radnika EPS-a koji predvodi bivši predsednik Milan Đorđević u sredu su ušli na sednicu Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije nezadovoljni zbog takve incijative resornog ministarstva jer bi na taj način ministarka Đedović, kao predstavnik vlasnika EPS-a države Srbije, bila jedina ovlašćena ne samo da bira generalnog direktora već bi mogla da određuje i izvršne direktore što je, smatraju sindikalci, presedan u kompanijama tog tipa i uzurpira diskreciono pravo prvog čoveka preduzeća da bira svoje najbliže saradnike.

Za deo Sindikata radnika EPS-a koji predvodi Đorđević veoma je sporan i zahtev Ministarstva rudarstva i energetike da bi EPS nakon što postane akcionarsko društvo trebalo da umesto preduzeća za proizvodnju i trgovinu električnom energijom bude angažovan samo na proizvodnji struje. Sindikalci tvrde da bi to predstavljalo uvertiru za gašenje rudarskog i termo sektora i da bi izazvalo prekomerni uvoz struje koji bi papreno koštao.

Rešeno je da se na ovu temu raspravlja na novoj sednici Nadzornog odbora EPS-a u ponedeljak 3. aprila a sindikalci ne odustaju od svog kategoričnog zahteva da Ministarstvo rudarstva i energetike odustane od svoje nakane.

Ekonomski eksperti pak podržavaju stanovnište sindikata i navode da bi bilo potpuno pogubno po interese preduzeća ali i kada je reč o kontroli njegovog poslovanja da funkcioniše na taj način što bi se o svemu pitala samo ministarka Đedović kao jedina članica Skuštine akcionara.

Advokat Branko Pavlović kaže za Danas da je neprihvatljivo da u Skupštini akcionara ne budu zastupljeni i predstavnici zaposlenih, odnosno da njihov glas ne može da se čuje na zasedanjima tog tela.

– Transformacija preduzeća poput EPS-a mora da se vodi uz široki socijalni dijalog što je nemoguće bez da zaposleni imaju svog predstavnika u Skupštini akcionara. Poenta akcionarskog društva je upravo ta da u Skupštini bude više predstavnika kako bi njen rad bio transparentan a do toga ne može da dođe ako ima samo jednog člana, odnosno konkretno ako je sva moć koncentisana u funkciji resornog ministra. To znači, da bi trebalo dozvoliti generalnom direktoru da bira menadžment sa kojim će rukovoditi preduzećem a ne da o tom segmentu odlučuje ministarka Đedović.

Ako se ostane pri konceptu da ministarka energetike bude jedina članica Skupštine sa pravom bi se moglo reći da u tome nema transparentnosti i da postoji osnovana sumnja da se proces transformacije EPS-a u akcionarsko društvo ne sprovodi u interesu društva već zarad ličnih ili stranih interesa – navodi naš sagovornik.

On dodaje, da bi u slučaju da se pokaže da je informacija o tome da će bivši direktor Elektoprivrede Srbije Milorad Grčić, od 1. aprila postati novi direktor preduzeća Pro Tent, to bilo potpuno neprihvatjivo.

– Grčić je odgovoran za kolaps elektroenergetskog sistema sa kojim smo se svojevremeno suočili zbog svog nestručnog upravljanja EPS-om i najmanja sankcija koja bi trebalo da postoji prema njemu zbog toga je da više nikada ne dođe u mogućnost da dođe na rukovodeću funkciju u nekom drugom državnom preduzeću – naglašava Pavlović.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe za Danas da u situacijama kada postoji samo jedan vlasnik apsolutno nije bitno da li je Skupština akcionara sastavljena od jednog ili više članova, ali da bi u slučaju EPS-a ipak trebalo da u tom telu ne bude samo ministarka Đedović već da je poželjno da u njemu budu zastupljeni i predstavnici zaposlenih, koji bi trebalo da dobiju besplatne akcije isto kao i građani.

– Vlada Srbije će biti jedini vlasnik EPS-a shodno tome potpuno je legitimno da resorna ministarka bude jedina članica Skupštine akcionara, i suštinski to rešenje bi bilo i praktičnije. Kada ima više članova može da dođe do raznoglasja što može da oteža funkcionisanje preduzeća. Ipak, smatram da bi u slučaju EPS Skupština trebalo da bude sastavljena od više članova a ne da to bude samo ministarka. Naime, bez obzira da li je akcionarsko društvo zatvorenog tipa ili javno, država može da podeli akcije zaposlenima i građanima, i ako do toga dođe logično je da i njihovi predstavnici sede na zasedanjima Skupštine – navodi naš sagovornik.

Ni Kovačević ne vidi ništa sporno u tome da ministarka Đedović postavlja generalnog direktora EPS-a ali smatra da je njemu potrebno dozvoliti da bira svoje najbliže saradnike i da sa takvim stepenom ingerencije adekavtno upravlja preduzećem ali ima i odgovornost u slučaju lošeg rukovođenja, odnosno donošenja pogrešnih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari