Pošta poziva preduzetnice da se prijave na nagradni konkurs „100 uspešnih poslovnih žena” 1Foto: Shutterstock/Jacob Lund

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević pozvao je danas preduzetnice da se prijave na nagradni konkurs tog preduzeća „100 uspešnih poslovnih žena”, koji je otvoren do 8. aprila.

Đorđević je poručio preduzetnicama na konferenciji za novinare „da nisu same i da država stoji iza njih“.

Prema njegovim rečima, „ekonomsko osnaživanje žena mora da se razvija u više pravaca, a jedan od njih je i podrška njihovom osamostaljivanju i ohrabrivanju da samostalno krenu u biznis“.

Đorđević je rekao da time višestruko dobija i Srbija.

„Dobrim primerom, kroz državnu kompaniju koja sprovodi jednu ovakvu ideju, žene dobijaju podsticaj da shvate da su bitne ovom društvu i da su stub kako porodice, tako i države i da kroz ekonomsko osnaživanje i žensko preduzetništvo mogu višestruko da dobiju“, rekao je Đorđević.

Za sto poslovnih žena čije prijave budu najbolje ocenjene „Pošta Srbije“ će obezbediti besplatan oglasni prostor u poštama na teritoriji Srbije u vidu besplatne reklame u brošuri koja će biti dostupna svim korisnicima poštanskih usluga u njihovim poslovnicama i na monitorima u poštama.

Za nagrađene učesnice konkursa biće obezbeđena i besplatna edukacija kroz učestvovanje na radionicama na različite teme od značaja za unapređenje njihovog poslovanja, kao što su marketing u funkciji razvoja poslovanja, SPIN tehnika prodaje, uključivanje u lance dobavljača.

Đorđević je najavio da ove godine pripremaju iznenađenje za nagrađene učesnice konkursa, u vidu posebnih pogodnosti.

Direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije i predsednica Komisije za konkurs Tatjana Matić rekla je da je u Srbiji, prema podacima APR, na kraju 2023. godine registrovano 108.575 preduzetnica, što je 34 odsto od ukupnog broja registrovanih preduzeća.

„U privrednim društvima registrovana je skoro 41.000 žena vlasnica kompanija, a to je 27,3 odsto od ukupnog broja. Od ukupnog broja direktora u našim kompanijama tek svaka četvrta je žena. To je 25,3 odsto. To je jaz koji moramo da prevaziđemo i nešto na čemu ćemo morati da radimo kako bi se te razlike u svim domenima smanjile“, istakla je ona.

Tatjana Matić je ocenila da je investiranje u žensko preduzetništvo najisplativija investicija u budućnost i dodala da, preme globalnog preduzetničkom monitoru u zemljama u razvoju, u koje spada i Srbija, žene reinvestiraju čak 90 odsto od dobiti iz svojih firmi i preduzeća.

„Žene zarađeni novac vraćaju u kompanije i u porodice i vraćaju čitavom društvu“, rekla je ona.

Direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije (PKS) i članica Komisije Branislava Simanić rekla je da će PKS sprovesti edukacije koje je „Pošta Srbije“ obezbedila za svih sto pobednica konkursa.

Članica Upravnog odbora AIK banke i Komisije Jelena Galić rekla je da je pored edukativne strane, marketinške podrške, važno i obezbeđivanje dodatnih izvora finansiranja za razvoj ženskog preduzetništva.

Ona je rekla da postoje programi međunarodnih finansijskih institucija koji su usmereni na finansiranje malih i srednjih preduzeća, a u okviru toga „postoje dve linije na kojima se insistira, a to su zeleno finansiranje i razvoj preduzetništva, a posebno ženskog“.

Galić je rekla da banke participiraju sa međunarodnim finansijskim institucijama i da žene na taj način mogu da obezbede početni kapital, ali i finansiranje daljih poslovnih aktivnosti.

Nagradni konkurs „100 uspešnih poslovnih žena“ sprovodi se treću godinu zaredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari