Pošta Srbije oglasila tender za snabdevača električnom energijom, ugovor vredan 14,2 milijarde dinara 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Javno preduzeće Pošta Srbije oglasilo je tender u kojem traži snabdevača električnom energijom za naredne tri godine, a vrednost budućeg ugovora je procenilo na 14,2 milijarde dinara, piše danas Nova ekonomija.

Projektovana količina struje za naredne tri godine je 246.380.058 kilovat-sati, navodi se u tehničkoj specifikaciji Pošte.

Pošta procenjuje da će na struju u naredne tri godine potroširi znatno više novca nego u prethodnom periodu.

U toku 2019, 2020. i 2021. godine Pošta je potrošila 2,38 milijardi dinara za struju, pokazuju finansijski izveštaji, što je šest puta manje od procenjene vrednosti javne nabavke za naredni trogodišnji period.

Uprava Pošte je tokom leta Nadzornom odboru uputila zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sprovođenje postupka javne nabavke isporuka električne energije.

Iz tog zahteva se vidi da je Pošta procenila da će ugovoriti struju po jediničnoj ceni višoj od 300 evra po megavat-satu.

Pošta u specifikaciji nabavke navodi da će ugovorena jedinična cena biti fiksna i da je izmena ugovorene jedinične cene moguća samo u slučaju preporuke ili zaključka Vlade Srbije, što će se regulisati aneksom.

Elektroprivreda Srbije (EPS) sa kupcima električne energije zaključuje ugovore po tržišnoj ceni na dan podnošenja ponud, ali zbog aktuelne energetske krize i velikog rasta cene struje, Vlada Srbije je nekoliko puta ove godine intervenisala u toj oblasti.

Tako je krajem avgusta Vlada donela zaključak kojim je preporučila EPS-u da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini struje po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat satu bez PDV-a, a ti ugovori bi važili od od 1. septembra do 31. decembra ove godine.

Prethodno je cena električne energije za pravna lica, odnosno privredu, bila 75 evra po megavat-satu. Ta cena važila je od Nove godine i bila je 30 odsto veća u odnosu na godinu pre.

Pošta navodi da je realno za očekivati da će Vlada Srbije i u narednom periodu intervenisati u ovoj oblasti, ali da se u ovom trenutku ne može predvideti na koji način i u kom obimu.

Novi ugovor Pošte i izabranog snabdevača bi trebalo da se primenjuje od 1. januara 2023. godine.

Ugovori za nabavku struje koju sklapaju javna preduzeća su višestruko veći nego prošle godine, vidi se iz podataka Portala javnih nabavki.

Iz dostupne dokumentacije se ne može uvek zaključiti po kojoj jediničnoj ceni preduzeća ugovaraju isporuku struje sa EPS-om, ali je vrednost pojedinih ugovora značajno veća od procenjene vrednosti nabavke.

Privredni subjekti u Srbiji cenu struje ugovaraju po tržišnoj ceni, a potom sklapaju aneks na cenu koju je Vlada preporučila.

Iz EPS su za Novu ekonomiju početkom septembra rekli da su u toku aktivnosti na zaključenju aneksa i da je „teoretski“ moguće da određen broj kupaca odbije njihovo potpisivanje, pa bi onda samo takvim kupcima bile fakturisane cene veće od preporučenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.