Potpisan aneks kolektivnog ugovora o dodatnom povećanju plata za deset odsto zaposlenima u JP "Pošta Srbije" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ministar informisanja i telekomunikacija (MIT), Mihailo Jovanović, potpisao je danas, u ime Vlade Srbije, Aneks 3 kolektivnog ugovora sa v.d. direktorom Javnog preduzeća Pošta Srbije, Zoranom Đorđevićem i predstavnicima dva reprezentativna sindikata, o dodatnom povećanju plata za deset odsto, radnicima tehnologije i administracije, počev od januara 2024.

Aneks je, kako je navedeno u saopštenju MIT, potpisan i sa Slavkom Novakovim predstavnikom Sindikata PTT Srbije i Goranom Stefanovićem iz sindikata „Radnik“, a prisustvovala je i predstavnica nereprezentativnog sindikata „Nezavisnost“, Snežana Marković.

Aneksom 3 kolektivnog ugovora za JP Pošta Srbije, obezbeđeno je dodatno povećanje plata za radnike u tehnologiji u iznosu od 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plata od 21 odsto, u odnosu na zarade pre 1. novembra 2023. godine.

Tim Aneksom obezbeđeno je i povećanje plata zaposlenih u administraciji, izuzev zaposlenih u poslovodstvu preduzeća, u iznosu od 10 odsto.

„Potpisivanjem Aneksa 3 kolektivnog ugovora, Vlada Srbije je ispunila sve tačke Sporazuma o nastavku rada koji je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, potpisala 15. novembra prošle godine sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata, jednim nereprezentativnim, v.d. direktorom i predsednikom Nadzornog odbora“, rekao je Jovanović.

Dodao je da će biti nastavljeni sastanci sa predstavnicima rukovodstva Pošta Srbije i sindikatima radi praćenja rezultata rada ovog preduzeća, „od kojih se očekuje da osmisle nove usluge, podignu profitabilnost iz osnovne delatnosti i podignu udeo na tržištu ekspres usluga i elektronske trgovine“.

U skladu sa Sporazumom, svim radnicima, izuzev rukovodstva, isplaćena je jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara 23. i 24. novembra prošle godine.

Vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje je dala saglasnost Pošti Srbije za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za ukupno 232 izvršioca 28. novembra, a za dodatno radno angažovanje na određeno vreme za 190 lica 26. decembra.

Aneksom 2 kolektivnog ugovora, potpisanim 4. decembra, prošle godine definisano je povećanje plata svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto od 1. novembra 2023. godine, te je isplata prve uvećane zarade bila izvršena 15. decembra 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari