"Štrajk realnost" završena pred izbore: Sagovornici Danasa o odustajanju od štrajka zdravstvenih radnika, ali i poštara i poljoprivrednika 1Foto: FoNet/Vlada

Odustalo se od protesta i štrajka, jer smo na kraju uspeli da postignemo sporazum sa Vladom Srbije o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvu, kaže za Danas presednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić objašnjavajući odsutajanje od štrajka koji je bio zakazan za danas ispred Vlade Srbije.

Štrajk je otkazan zbog sporazuma koji su potpisala oba reprezentativna sindikata zdravstvenih radnika, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti srbije i Gradski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, ali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sporazum sprečio štrajk

„Dogovor je da se potpisivanjem sporazuma odustaje od svih aktivnosti sindikata, što znači da neće biti ni protesta ni štrajka“, naglašava presednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr. Zoran Savić.

Doktor Savić je istakao da su se obe strane obavezale da rade na unapređenju položaja zdravstvenih radnika prvenstveno nemedicinskog osoblja kojem bi, prema njegovim rečima, položaj trebalo da bude popravljen od početka naredne godine.

Štrajk
Raniji štrajk medicinara, Foto FoNet Zoran Mrđa

„Na popravljanju položaja svih zaposlenih će se raditi tako što će biti formirana radna grupa, od predstavnika vlade i reprezentativnih sindikata koji će dati predloge kako bi se i u narednoj godini utvrdio način kako može da se poboljša materijalni položaj zaposlenih, počevši od prvog maja sledeće godine“, kaže Savić.

U saopštenju koje je izdala Vlada povodom potpisivanja sporazuma sa reprezentativnim sindikatima zdravstvenih radnika se navodi da glavne tačke sporazuma obuhvataju utvrđivanje plata zaposlenih u zdravstvu kroz socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima, određivanje drugih primanja zaposlenih u skladu sa odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost i razmatranje drugih pitanja koja utiču na materijalni i radno-pravni položaj zaposlenih u zdravstvu.

"Štrajk realnost" završena pred izbore: Sagovornici Danasa o odustajanju od štrajka zdravstvenih radnika, ali i poštara i poljoprivrednika 2
Foto: N1/printsceen (arhiva)

Politički analitičar Dragomir Anđelković, komentarišući ovaj sporazum, kaže za Danas da je očekivano da Vlada izađe u susret svakoj nezadovoljnoj grupi u okolnostima kada se bliže izbori.

„U predizbornom periodu vlast je jako osetljiva na štrajkove koji mogu da poprime masovni karakter, znači to su štrajkovi zdravstvenih radnika, prosvetara i u svim oblastima gde vlast može da doživi veliku neprijatnost“, kaže Anđelković i dodaje:

Vlast osetljiva na štrajk

„Na taj se način, ne samo mobiliše ta ciljna grupa protiv vlasti, već se generalno šalje poruka društvu da je loša situacija“.

Prema njegovom mišljenju, nije sigurno da će u narednom periodu Vlada u potpunosti ispoštovati sve što je dogovoreno sa sindikatima zdravstevnih radnika.

„Mislim da vlada dugoročno može da izigra zdravstvene radnike, i šta znači da im danas izađe u susret sa određenim ustupcima, ako već sutra rezultat neodgovorne ekonomske politike koja se vodi može da bude i mnogo veća inflacija i poskupljenje, tako da sve ono što danas dobiju kratkoročno pred izbore, dugoročno, politika koja nije u skladu sa interesima građana može vrlo brzo da anulira“, smatra Anđelković.

"Štrajk realnost" završena pred izbore: Sagovornici Danasa o odustajanju od štrajka zdravstvenih radnika, ali i poštara i poljoprivrednika 3
Foto FoNet/ Milica Vučković

Da je period pred izbore pogodan za štrajkove i proteste govore i štrajkovi radnika Pošte Srbije i protesti poljoprivrednika koji su u prethodnom periodu blokirali saobraćajnice na području Vojvodine.

Protest poštara je počeo da posustaje u utorak, pa se tako najveći broj radnika koji su učestovali u obustavi rada vratio na posao.

Oni koji su nastavili sa protestom, smatraju da je do toga došlo zbog intenzivnih pritisaka poslovodstva na zaposlene koji su obustavili rad.

Na zboru radnika, održanom danas u Pošti 21101 u Novom Sadu, oko 50 radnika koji su i dalje u obustavi rada je, nakon temeljnog razmatranja trenutne situacije, donelo odluku da prekinu obustavu i nastave sa radom od četvrtka, 23. novembra, saopštio je sindikat Sloga.

Kako je ranije za Danas izjavio Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”, poštari koji su protestovali nisu zadovoljni zbog toga što njihov zahtev za povećanje plata u iznosu koji su tražili nije ispunjen, ali smatraju da ni povećanja zarada na koje se Vlada Srbije obavezala, ne bi bilo da nije došlo do njihovog bunta koji je trajao skoro mesec dana.

Poljoprivrednici su prestali sa blokadama saobraćajnica, ali štrajkuju i dalje. Oni su u sredu imali sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, nakon sastanka su saopštili da su njihovi zahtevi delimično ispunjeni.

Zakazan je i novi sastanak za nedelju u Kisaču.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za Danas da se svi ovi štrajkovi ne mogu zanemariti od strane Vlade jer imaju podršku javnosti.

„Javnost smatra da su zahtevi štrajkača opravdani, nisu se oni setili nečeg luksuznog tik pred izbore, to su zahtevi koji su dugo bili upućivani i oni su pokušali da iskoriste sve institucije socijalnog dijaloga“, kaže Stojiljković.

"Štrajk realnost" završena pred izbore: Sagovornici Danasa o odustajanju od štrajka zdravstvenih radnika, ali i poštara i poljoprivrednika 4
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

„Vlada može da pokaže da ima neku pregovaračku moć, ali ne sme da rizikuje gubitak podrške brojnih izbornih agregata“, dodaje on.

Štrajkovi najvidljiviji u predizbornoj kampanji

On smatra da su protesti i štrajkovi najvidljiviji u predizbornoj kampanji i da Vlada tada, makar delimično, izlazi u susret tim zahtevima jer iza njih stoje brojne i značajne glasačke grupe.

„Vlada pokušava da nađe sagovornike sa kojima može nešto da se dogovori i da nađe neki kompromis, ti sagovornici ostaju u areni i ako su uporni, a njihovi zahtevi opravdani i imaju podršku javnosti Vlada mora da se dogovori sa njima jer bi u suprotnom imala velike troškove i gubitak podrške“, zaključuje Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari