Poštari odustali od daljeg štrajka, imaju plan ako dođe do bilo kakve odmazde 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Poštari koji su nastavili obustavu rada na zboru održanom danas u Pošti 21101 u Novom Sadu doneli su odluku da prekinu protest i da se sutra vrate na posao, kaže za Danas Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”, čiji su aktivisti učestvovali u spontanoj obustavi rada u tom preduzeću započetoj 24. oktobra zahtevajući povećanje plate za najmanje 30 odsto.

Poštari koji su protestovali, kako je istakao, nisu zadovoljni zbog toga što njihov zahtev za povećanje plata u iznosu koji su tražili nije ispunjen, ali smatraju da ni povećanja zarada na koje se Vlada Srbije obavezala, ne bi bilo da nije došlo do njihovog bunta koji je trajao skoro mesec dana.

– Većina zaposlenih koji su bili u obustavi rada juče su se vratili na posao i samo manji deo nas je ostao u protestu i dalje što je uslovilo našu današnju odluku o prekidu protesta. Ovu radničku bitku smo na žalost izgubili, ali se ne predajemo. Nismo zadovoljni onim što je postignuto, ali smo svesni da povećanja plata u iznosu u kome je Vlada odlučila da ih poveća ne bi bilo uopšte ili da bi on bio znatno manji da nismo protestovali. Našu borbu za poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih u preduzeću svakako nastavljamo i u narednom periodu – kaže naš sagovornik.

Poštari koji su učestvovali u obustavi rada, dodaje Mitrović, vršiće strogu proveru ispunjenja tačaka sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata, koji nisu bili organizatori obustave.

Ukoliko se obaveze iz sporazuma ne ispune do 1. decembra ili ukoliko dođe do bilo kakve odmazde prema onima koji su dosad učestvovali u obustavi rada, Mitrović ističe da će ponovo uslediti obustava rada ali ovog puta i izlazak na ulice.

– Zahtevamo da svi akti koje je poslovodstvo donelo tokom obustave rada poput upozorenja pred otkaz protiv učesnika u buntu i odluka o premeštanju pojedinaca u druge radne jedinice odmah budu obustavljeni. Nećemo tolerisati bilo kakav vid odmazde prema učesnicima u protestu. Za sada ne znamo da ih je bilo prema onima koji su se juče vratili na posao. Jedino smo saznali da se poslovodstvo sprema da jednom našem kolegi koji radi u Zemunu, angažovanom po ugovoru na određeno vreme, isti ne produži jer je učestvovao u obustavi rada. To nećemo dozvoliti i u slučaju da tom kolegi ugovor ne bude obnovljen ili bude drugih slučajeva revanšizma momentalno ćemo ponovo obustaviti rad – navodi Mitrović.

Poštari odustali od daljeg štrajka, imaju plan ako dođe do bilo kakve odmazde 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

Podsećanja radi, Vlada Srbije je prošle srede saopštila da je sa predstavnicima radnika Pošte Srbije potpisala sporazum kojim je okončana obustava rada “i utvrđen obavezan šestomesečni sastanak o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u tom preduzeću”.

Kako je tada rečeno, sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od po dvadeset hiljada dinara najkasnije do 25. novembra i povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto.

Takođe, postignut je dogovor i o uvećanju zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

S druge strane, predstavnici štrajkača su nakon saopštenja Vlade Srbije istakli da spontana obustava rada nije prekinuta a da su sporazum o navodnoj obustavi protesta potpisala tri reprezentativna sindikata u javnom preduzeću Pošta Srbije koja ni ne učestvuju u štrajku.

Sporazum sa premijerkom Srbije Anom Brnabić potpisali su predstavnici Sindikata Radnik – javnog preduzeća “Pošta Srbije”, Sindikata PTT Srbije i Sindikata JP PTT saobraćaja Srbije “Nezavisnost”.

Da prisustvuju tom sastanku pozvani su i predstavnici Sindikata radnika pošte “Sloga” kao i Sindikata “Solidarnost” Pošte Srbije i Samostalnog sindikata poštanskih radnika ali oni to nisu želeli da prihvate.

Inače, obustava rada poštara je bila sponatana, nisu je organizovali sindikati iako aktivisti nekih od njih u protestima učestvuju.

Protest poštara je počeo da posustaje juče, pa se tako najveći broj radnika koji su učestovali u obustavi rada tada vratio na posao. Oni koji su nastavili sa protestom, smatraju da je do toga došlo zbog “intenzivnih pritisaka poslovodstva na zaposlene koji su obustavili rad”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari