Obustava rada u Pošti Srbije posustaje, najveći broj poštara vratio se na posao posle ultimatuma rukovodstva 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Obustava rada započeta 24. oktobra, usled intenzivnih pritisaka poslovodstva Pošte Srbije, posustaje, pa se tako najveći broj poštara koji je u njoj učestvovao vratio na posao, kaže za Danas Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”, čiji aktivisti učestvuju u tom protestu.

– U ovom trenutku spontana obustava rada obuhvata manje od 500 zaposlenih. Ostali su se vratili na svoja radna mesta a razlog za to su pretnje rukovodstva preduzeća. U poslednja 24 sata predstavnici poslovodstva su telefonom pozivali zaposlene u protestu i pretili im otkazima u slučaju da se momentalno ne vrate na posao – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da to što je veći deo zaposlenih prestao sa obustavom rada ne znači istovremeno da je ona i okončana jer je u protestu i dalje ostao određeni broj ljudi koji su rešeni da idu do kraja i da ne odustanu od svog osnovnog zahteva da plate poštara odmah budu povećane u iznosu od najmanje 30 odsto.

– Mi smo doneli odluku da idemo do kraja, odnosno da protestujemo dok se ciljevi obustave rada ne ostvare. Na to smo spremni po cenu otkaza. Šta će biti sutra videćemo, ne mogu da govorim u ime drugih koji su i dalje u protestu. Razgovaraćemo na tu temu i odlučiti šta i kako dalje. U ovom trenutku stvari stoje tako da obustavu rada nastavljamo bez obzira na to što su mnogi pod pritiskom poslovodstva odustali od toga – ističe Mitrović.

Povodom obustave rada u Pošti Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su premijerku Anu Brnabić i Vladu Srbije da se suzdrže od svih oblika „zastrašivanja i pritisaka“ na radnike tog preduzeća i da se posvete dijalogu i konstruktivnom rešavanju problema.

‘Sloga’ najoštrije osuđuje pretnje upućene radnicima Pošte Srbije koji su u obustavi rada zbog navodnog ‘nacionalnog problema bezbednosti’ ukoliko ne prekinu štrajk do određenog roka.
Navodi se da takve akcije predstavljaju očigledan pokušaj zastrašivanja i gušenja osnovnih prava radnika na slobodno izražavanje i udruživanje.

Obustava rada poštara, koja traje već nedeljama, kulminirala je protestom ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu. Uprkos legitimnim zahtevima za poboljšanje uslova rada, radnici su sada suočeni i sa pretnjama koje su ne samo neprihvatljive već i potencijalno nezakonite – ocenjuje „Sloga“.

Dodaje se da je takav pritisak na radnike alarmantan pokazatelj stanja u kojem se nalazi demokratija u Srbiji, kao i da „upotreba državnih organa za zastrašivanje radnika koji mirno izražavaju svoje nezadovoljstvo predstavlja opasan presedan koji može imati dalekosežne posledice na demokratiju u Srbiji”.

Podsećanja radi, Vlada Srbije je prošle srede saopštila da je sa predstavnicima radnika Pošte Srbije potpisala sporazum kojim je okončana obustava rada “i utvrđen obavezan šestomesečni sastanak o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u tom preduzeću”.

Kako je tada rečeno, sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od po dvadeset hiljada dinara najkasnije do 25. novembra i povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto.

Takođe, postignut je dogovor i o uvećanju zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

Obustava rada u Pošti Srbije posustaje, najveći broj poštara vratio se na posao posle ultimatuma rukovodstva 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

S druge strane, predstavnici štrajkača su nakon saopštenja Vlade Srbije istakli da spontana obustava rada nije prekinuta a da su sporazum o navodnoj obustavi protesta potpisala tri reprezentativna sindikata u javnom preduzeću Pošta Srbije koja ni ne učestvuju u štrajku.

Sporazum sa premijerkom Srbije Anom Brnabić potpisali su predstavnici Sindikata Radnik – javnog preduzeća “Pošta Srbije”, Sindikata PTT Srbije i Sindikata JP PTT saobraćaja Srbije “Nezavisnost”.
Da prisustvuju tom sastanku pozvani su i predstavnici Sindikata radnika pošte “Sloga” kao i Sindikata “Solidarnost” Pošte Srbije i Samostalnog sindikata poštanskih radnika ali oni to nisu želeli da prihvate.
Inače, obustava rada poštara je sponatana, ne organizuju je sindikati iako aktivisti nekih od njih u protestima učestvuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari