Pošta i dalje u štrajku: Protest nije prekinut i trajaće do ispunjenja zahteva, kaže predstavnik sindikata Sloga 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Dok Vlada Srbije tvrdi da je obustava rada u Pošti Srbije okončana potpisivanjem sporazuma sa reprezentativnim sindikatima, poštari koji štrajkuju od 24. oktobra poručuju da se njihov protest nastavlja sve do ispunjenja zahteva o povećanju zarada u iznosu od najmanje 30 odsto.

Juče je Vlada Srbije saopštila da je održan sastanak sa predstavnicima radnika JP Pošta Srbije na kojem je potpisan sporazum o prestanku obustave rada “i utvrđen obavezan šestomesečni sastanak o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u tom preduzeću”.

Kako se navodi, sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od po dvadeset hiljada dinara najkasnije do 25. novembra i povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto.

Takođe, postignut je dogovor i o uvećanju zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

Na sastanku je, takođe, postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku štrajka do danas u 12 časova.

– Nesankcionisanje uključuje i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima – saopšteno je iz Vlade koja se saglasila i sa prijemom dodatnih radnika u tehnologiji.

Sa druge strane Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”, čiji aktivisti učestvuju u obustavi rada, kaže za Danas da ona nije prekinuta a da su sporazum o navodnoj obustavi protesta potpisala tri reprezentativna sindikata u Javnom preduzeću “Pošta Srbije” koja, kako napominje, ni ne učestvuju u štrajku.

– Sporazum sa premijerkom Anom Brnabić su naime potpisali predstavnici Sindikata Radnik – Javnog preduzeća “Pošta Srbije”, Sindikata PTT Srbije i Sindikata JP PTT saobraćaja Srbije “Nezavisnost”. Da prisustvuju tom sastanku pozvani su i predstavnici “Sloge” kao i Sindikata “Solidarnost” Pošte Srbije i Samostalnog sindikata poštanskih radnika ali oni to nisu želeli da prihvate. Potpuno je apsurdno da sporazum o prekidu protesta potpisuju sindikati koji ne samo da u njemu nisu učestvovali već ga nisu ni podržali a neki od njih su čak sprovodili i opstrukciju štrajka. Međutim, činjenično stanje je takvo da obustava rada nije prekinuta i odvija se nesmanjenim intenzitetom – navodi Mitrović.

Pošta i dalje u štrajku: Protest nije prekinut i trajaće do ispunjenja zahteva, kaže predstavnik sindikata Sloga 2
Foto: Beta/Milan Timotić

Prema njegovim rečima, tvrdnje Vlade da je štrajk završen kod radnika u protestu izazvale su revolt i postigle kontraefekat, odnosno stvorile još veću želju da se nastavi sa obustavom rada. Takođe, treba naglasiti da se, iritiran potezom Vlade, u štrajk uključio i jedan broj radnika koji dosad u njemu nije učestvovao.

– Nastavljamo sa spontanom obustavom rada jer naš osnovni zahtev o povećanju zarada za najmanje 30 odsto nije ispunjen. Protest će trajati sve dok se plate ne povećaju u tom procentu. Umesto da uvaži naš pravedni zahtev poslovodstvo sankcioniše poštare u protestu i zarada za oktobar nam je umanjena za dnevnice za one dane kada smo bili u obustavi rada. Međutim, to nas neće pokolebati u našoj nameri da protestujemo do ostvarenja cilja – objašnjava Mitrović.

Naš sagovornik ističe da će poštari u protestu prihvatiti razgovore sa predstavnicima Vlade o prekidu obustave rada samo u slučaju da njihova tema bude povećanje plata u traženom procentu i ako sastanak bude otvoren za prisustvo medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari