Protest poštara ušao u 11. dan: Sindikalci pod pritiskom rukovodstva, radnici tvrde da je rad obustavljen u više od 50 odsto radnih jedinica 1Foto: Beta/Milan Timotić

Obustava rada zaposlenih u “Pošti Srbije” ušla je u svoj 11. dan. Dok poštari u protestu ističu da ne odustaju od svojih zahteva, od kojih je najvažniji da se plata poveća za najmanje 30 odsto, vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Zoran Đorđević ih poziva da se vrate na posao i obećava povećanje zarade po učinku za više od 40 odsto.

Spontana obustava rada u “Pošti Srbije” počela je 24. oktobra i u ovom trenutku u njoj širom zemlje, kako tvrde zaposleni koji protestuju, učestvuje više od 50 odsto radnih jedinica u tom preduzeću. Zahtevi poštara koji štrajkuju, pored povećanja plate, jesu zapošljavanje novih radnika i isplata zarade iz dobiti za prethodnu godinu. Obustava rada je spontana i ne organizuje je nijedna od sindikalnih organizacija aktivnih u Javnom preduzeću “Pošta Srbije”.

Sa druge strane, iako nisu organizatori protesta u njemu učestvuju aktivisti Sindikata radnika pošte „Sloga“.

Vršilac dužnosti direktora “Pošte Srbije” Zoran Đorđević pozvao je radnike koji protestuju da se vrate na posao i obećao povećanje zarade po učinku uz redovno povećanje koje je najavila Vlada Srbije od 1. januara.

On je na sastanku sa direktorima preduzeća i sindikatima predložio više mera za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i aboliranje od kazni svih koji se vrate na posao. Jedna od mera koje je predložio je da se na određeno vreme zaposle ljudi na mestima gde je veliko opterećenje poslom. Naveo je da će se uraditi analiza odsustva sa posla kako bi se utvrdilo ko zbog optrećenosti odsustvuje i gde treba zaposliti još ljudi, mada, kako je rekao, ima i zloupotreba.

Istakao je da će radnici na funkcijama imati manje povećanje plata od onih koji rade u tehnologiji, a nešto veći rast zarada od rukovodilaca imaće administracija.

Protest u Pošti je, kako je rekao, specifičan po tome što niko za njega nije preuzeo odgovornost, što postoje sindikati koji ne učestvuju u obustavi rada ali to podržavaju, kao i da neki sindikati ne učestvuju i ne podržavaju ga, „pa niko ne može da bude okrivljen“. Naveo je da je nezadovoljstvo radnika opravdano jer je godinama stanje u Pošti bilo loše, ali da je njegovim dolaskom dosta rađeno na imidžu i da se dosta napredovalo u poslovanju, a da protesti sada štete ugledu firme, samim tim i finansijama.

Dodao je da izveštaj za devet meseci pokazuje da je poslovni prihod 24 miliona evra i bolji je nego prethodnih godina, što s jedne strane daje zamajac da se nastavi dalje, a s duge strane otvara apetite radnicima koji misle da to treba da se podeli sa njima sa čime je saglasan jer su oni tome doprineli.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije su pak osudili, kako kažu, progon predstavnika Sindikata radnika pošte “Sloga”, Stefana Mitrovića i Zorana Pavlovića koji su se našli „na meti nezakonitih pritisaka“, s obzirom da im je napisan novi aneks ugovora o radu. Ukoliko se pomenuti aneks ne potpiše, predstoji im otkaz ugovora o radu. Kako tvrdi “Sloga” radnicima u obustavi rada, koji ne pripadaju ni jednom sindikatu se preti opomenama pred otkaz.

– Smatramo da je ovaj postupak JP “Pošta Srbije” brutalna odmazda zbog aktuelnog štrajka poštara koji traje, i koji se širi Srbijom. Ovaj pritisak vidimo i kao odmazdu zbog neprihvatanja sastanka naših sindikalista sa v.d. direktorom Zoranom Đorđevićem. Zahtevamo hitno povlačenje aneksa ugovora o radu našim sindikalnim predstavnicima i opomena pred otkaz svima koji su u obustavi rada. Pozivamo sve radnike “Pošte Srbije” da podrže svoje kolege i da se pridruže protestu i time sačuvaju svoje dostojanstvo – navode u USS “Sloga”.

Predsednik Sindikata radnika pošte „Sloga“ Stefan Mitrović objašnjava za Danas da je njegovom kolegi Zoranu Pavloviću i njemu ponuđeno da potpišu anekse ugovora o radu koji su za njih nepovoljni.

– Kolega i ja se tim aneksima premeštamo u druge radne jedinice. To iziskuje da on koji živi u Pančevu, gde sada i radi, putuje u Beograd u novu radnu jedinicu u koju je raspoređen. Ja takođe, iz Zemuna gde sada radim bi potpisivanjem aneksa bio premešten u drugu poštu. Ne želimo da potpišemo anekse ugovora o radu po cenu otkaza. Naime, pored toga što se na taj način pogoršava naš položaj u preduzeću krši se i Zakon o radu koja ne dopušta mogućnost da se sindikalni poverenik premešta u drugu radnu jedinicu dok mu teče mandat – navodi Mitrović i dodaje da je raspoloženje poštara u obustavi rada da svoj protest nastave do ispunjenja svih zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari