"Nije fer što je Vučić rekao da poljoprivrednici žele da uzmu pare građana": Sagovornici Danasa o stavu predsednika Srbije 1Foto: A. Latas

Naši protesti nisu politički, to dokazujemo svakim danom jer kod nas nema političkih transparenata, kod nas nema političkih stvari, svaku ponudu političara smo odbili, jer smo sami sebi dovoljni i ne treba nam niko, kaže za Danas jedan od organizatora protesta poljoprivrednika Jovan Jovanov iz Bavaništa, čije su izlaze iz kuće nedavno blokirali aktivisti SNS, komentarišući izjavu predsednika Srbije AleksandraVučića da su protesti politički i da poljoprivrednici novac naroda žele za sebe.

Vučić je rekao da „ovi koji štrajkuju, tu ima mnogo politike“.

„Kada štrajkuju poljoprivrednici, oni traže vaš novac. I vaš novac umesto da završi u dobrom putu ispred vaše kuće, u tome da vaše dete ima bolju bolnicu, završiće u njihovim džepovima“, izjavio je tokom vikenda Vučić.

Jovan Jovanov smatra da apsolutno nije fer to što je predsednik Vučić rekao da poljoprivrednici žele da uzmu pare iz džepova građana.

„Mi bukvalno ne možemo da opstanemo sa svojim radom i ne možemo da proizvedemo hranu za sve te ljude jer nemamo novca. Nije nam obezbeđeno ono što je obezbeđeno svim poljoprivrednicima u regionu“, ističe Jovanov.

Prošlog ponedeljka kuća porodice Jovanov u u Bavaništu kod Kovina bila je blokirana praktično ceo dan. Ispred nje su bili lokalni naprednjaci, među kojima i opštinski funkcioneri i direktor Hitne pomoći dr Srđan Nenek, zbog čega Jovanova supruga nije mogla da odvede bolesnu decu kod lekara na zakazan pregled.

"Nije fer što je Vučić rekao da poljoprivrednici žele da uzmu pare građana": Sagovornici Danasa o stavu predsednika Srbije 2
Foto: A. Latas

Naprednjaci su konačno otišli kad su ostali poljoprivrednici iz Bavaništa traktorima blokirali njihove automobile i naterali ih da se povuku.

„Vučić pokušava da utiša sve glasove“

Psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka Filozofskog fakulteta i jedna od potpisnica ProGlasa, ocenjuje za Danas da predsednik Aleksandar Vučić u svojoj predizbornoj kampanji, očigledno pokušava da utiša sve glasove koji govore da nešto nije u redu u ovoj zemlji, kojom on vlada, i da ih predstavi kao neprijateljske.

„To je klasična kampanja kojom se služi. Umesto da zastupa potrebe svojih građana i rešava njihove probleme on njih same krivi i proglašava ih neprijateljima sopstvene zemlje, osim da krivce za neuspeh države traži u drugima. Time izaziva podele i interese jedne grupe suprotstavlja interesima druge. To je klasičan mehanizam ove vlasti i stalna polarizacija u ovom društvu“, navodi naša sagovornica, ističući da je to upravo primer onoga “zavadi pa vladaj”.

„Ta dva mehanizma spinovanja i izazivanja stalnih razdora i podela u društvu, kojima ova vlast vlada, nažalost, upravo prezentuju način kako i zašto i postoje svi ti protesti protiv vlasti „, dodaje ona.

Kometarišući poljoprivrednike koji protestuju, sagovornica Danasa kaže da su tu zbog egzistencijalnih i psiholoških potreba.

„Egzistencijalne su ove da bi mogli da prežive, da hrane svoje porodice, a psihološke potrebe su sigurnost, predvidivost, poštovanje, uvažavanje potreba… Čim su te potrebe nekome ugrožene i neko apeluje zbog toga odmah se proglašavaju neprijateljima i devalviraju. Dakle, nema mehanizama kojim se izlazi u susret tim potrebama“ kaže profesorka Džamonja Ignjatović.

Smatra da ovakvo društvo toksično utiče na mentalno zdravlje ljudi, jer nas čini napetima, nesigurnima, skoro na ivici konflikta dok je u vazduhu, kako kaže, stalno neka nestabilnost i nesigurnost.

Mišljenja je da nismo bespomoćni i da upravo ProGlas i služi da se načini prvi korak ka omoćavanju i osnaživanju ljudi, a ne pristajanju na bespomoćnost.

Anđelković: Propaganda Vučića

Politički analitčar Dragomir Anđelković kaže za Danas da je izjava Vučića kojom diskredituje protest poljoprivrednika samo još jedan primer porpagande koju Vučić usmerava protiv svih protivnika njegove vlasti.

„Vučić vodi najodvratniju propagandu protiv svakoga ko je pretnja njegovoj vlasti, diskfalifikuje raznim uvredama i etiketiranjima dok, s druge strane, plasira sve moguće laži i sve moguće neistine kako bi on i njegova partija profitirali u ovim okolnostima“, kaže Anđelković.

On smatra i da je znatno važnije pitanje to što Vučić, prema njegovim rečima, krši ustav vodeći kampanju Srpske napredne stranke sa pozicije predsednika Republike.

„Kako Vučić koji je predsednik republike a nije više predsednik partije sme da se meša u kampanju i da na taj način naš ustavni poredak podvodi pod sumnju. I to je mnogo važnije od njegovog komentarisanja poljoprivrednika“, ističe Anđelković.

Poljoprivrednici protestuju već osmi dan blokadama saobraćajnica, a jedni od njihovih glavnih zahteva su povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, kao i da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost.

Jedan od zahteva je da se uvede prelevman na mlečne proizvode, kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari