Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava 1Foto: MGSI

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ambasador Bugarske Petar Dojkov, u ime Ministarstva transporta i komunikacija negove zemlje, potpisali su u danas sporazum o saradnji na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava.

Potpisivanjem bilateralnog sporazuma stekli su se uslovi da Srbija i Bugarska zajedničkim snagama sprovedu interventne bagerske radove i u uslovima ekstremno niskog vodostaja omoguće plovnost Dunava koji predstavlja koridor od najvećeg značaja i time pomognu ekonomiju, ne samo naše dve zemlje, već i svih dunavskih zemalja, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva transporta i komunikacija Republike Bugarske.

„Radovi koji će se vrlo brzo izvesti u Bugarskoj od nemerljivog su značaja za našu zemlju , našu ekonomiju i za našu energetsku stabilnost jer nam je zbog niskog vodostaja trenutno blokirano više od milion tona uglja, više od 400 hiljada tona žitarica, kao i proizvodi za našu čeličnu i hemijsku industriju “, naveo je Momirović, a prenosi pres služba ministarstva.

On je dodao da je ovo samo jedan u nizu projekata koje radimo sa našim bugarskim prijateljima kao i da su nedavno dogovoreni zajednički projekti koji se pre svega odnose na železničku infrastrukturu, na izgradnju intermodelarnog terminala u Dimitrovgradu i da postoji velika posvećenost realizaciji ovih projekata.

Sporazum je sa bugarske strane sa ministrom Momirovićem potpisao Nj.E. ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Petko Dojkov koji je tom prilikom izrazio zahvalnost ministru Momiroviću na razumevanju i konstruktivnom dijalogu u bilateralnim odnosima između Bugarske i Srbije.

„Bugarska visoko ceni mogućnost produbljivanja saradnje proširenjem bilateralne pravne osnove uz posvećenost održavanju reke Dunav i pozdravlja zajednički rad dve države na obezbeđivanju nesmetanog transporta i snabdevanja duž reke Dunav, koji je važan evropski plovni put i deo glavnog transevropskog transportnog koridora Rajna-Dunav“, rekao je ambasador Dojkov.

Potpisanim dokumentom predviđena je saradnja na tehničkom održavanju ključnih za sektor prevoza robe na plovnom putu Dunava, na deonici između 610 i 375 kilometra reke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.