Potpisani sporazumi sa kineskom kompanijom za projekat prečišćavanja otpadnih voda u Beogradu 1Godišnje u Savu i Dunav izlije se 190 miliona kubika otpadnh voda: Sa potpisivanja sporazuma Foto: MGSI

Sporazum o saradnji i ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda potpisan je danas sa kineskom kompanijom China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Sporazum su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović zajedno sa direktorom predstavništva kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) u Srbiji, Li Sjuećengom i direktorom JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, Draganom Đorđevićem.

Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, kao i predstavnici ambasade NR Kine.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je Beograd jedini grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda, te da je ovaj projekat od izuzetnog značaja jer je to pitanje životne sredine i boljeg kvaliteta života građana.

„Ovo je kapitalni projekat u koji mora da budu uključeni svi, dok kineksa kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja, a samo prva faza koštaće 271 milion evra, današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji mi ćemo krenuti u istražne radnje – izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bi gubili vreme“, rekla je ona.

Ministarka je istakla da se godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnh voda, što se može uporediti sa 60 hiljada olimpijskih bazena ili 19 miliona cisterni.

„Ali, ovde ne stajemo, kroz novi investicioni plan Srbija 2025 mi smo opredelili milijardu evra koje ćemo uložiti i u druge gradove i opptine u Srbiji koje imaju slične probleme“, zaključila je ona.

Prema rečima gradonačelnika Beograda, ovo je važan dan za Beograd jer će se rešiti dugogodišnji problem Grada.

„Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti Vlade Srbije mi možemo zajednički da realizujemo ovaj kapitalni projekat koji će se izvoditi po najsavremenijim standardima i koji će doprineti unaprešenju životne sredine“, rekao je Radojičić.

Goran Vesić je izjavio da trećina grada nema kanalizaciju, dok se preostale dve trećine izliva u Savu i Dunav.

„Izgradnjom ovom postrojenja ukinućemo 80 odsto ispusta otpadnih voda u Savu i Dunav. Prva i najveća fabrika pokriće 1,5 miliona građana, dok plairamo izgradnju još četiri manje“,  rekao je Vesić.

Li Sjuećeng istakao je da će Beograd imati dvostruku korist od ovog projekta – poboljšaće se kvalitet života građana i izbeći će se opasnost od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari