Potpisan ugovor vredan 337 miliona evra o izgradnji saobraćajnice od Požarevca do Golupca 1Predsedništvo Srbije Foto: wikipedia

Kineska kompanija Šandong („Shandong Hi-Speed Group), Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koridori Srbije danas su potpisali ugovor, vredan 337 miliona evra, o izgradnji puta od Požarevca do Golupca.

Komercijalni ugovori o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice brze saobraćajnice od petlje Požarevac na autoputu Beograd-Niš do Golupca i Velikog Gradišta potpisani su u Predsedništvu Srbije.

Potpisivanju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da je danas važan dan za Srbiju jer se tom saobraćajnicom povezuje centralni sa istočnim delom Srbije.

Vučić je rekao da je vrednost radova 337 miliona evra i da je to bila izuzetno korektna ponuda kineskih partnera.

Prema njegovim rečima, sledeća najbolja ponuda je bila veća od 400 miliona evra.

On je napomenuo i da radovi treba da budu završeni do novembra 2024. kada će, kako je rekao, od Beograda do Golupca moći da se stigne za 75 minuta, a do Gradišta za jedan čas.

Vučić je naglasio da se tom saobraćajnicom povezuje centralni i istočni deo Srbije, koji je, kako je rekao, više od 80 godina bio zapostavljen.

„Ovim gradimo budućnost za požarevački kraj, za ceo Borski okrug, ali rekao bih i Braničevski okrug“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, saobraćajnica će doprineti ekonomskom i turističkom razvoju Istočne Srbije.

„Podižemo sve turističke kapacitete, od Ramske i Golubačke tvrđave, Lepenskog vira, gradićemo marine, plaže“, rekao je Vučić.

Objasnio je da ta saobraćajnica neće ići uz Dunav, već će se, kako je naveo „seći kroz Braničevo“.

Prema njegovim rečima, u tom delu države živi mali broj ljudi, a nova saobraćajnica doprineće dolasku investitora i ekonomskom razvoju.

Vučić je rekao da se time što saobraćajnica neće ići uz Dunav vodi računa i o zaštiti životne sredine.

Dodao je da kineska kompanija, koja je već radila u Srbiji, uvek uzima i domaće radnike.

Ambasadorka Kine Čen Bo je rekla da današnji ugovor predstavlja nastavak uspešne saradnje dve države na ekonomskom napretku u vreme korona virusa.

Sa kinekom kompanijom ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

U ime kineske kompanije, ugovor je potpisao generalni direktor ogranka „Šandonga“ Džang Diančao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari