norveška naftaFoto: Betaphoto (Hakon Mosvold Larsen, NTB Ccanpix via AP, File)

Nafta će ostati glavni energent za svet sve do 2045. godine a potražnja će porasti na 110 miliona barela dnevno, rekao je generalni sekretar OPEK-a Haitam Al Gais na energetskoj konferenciji u Maleziji, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju UPI.

Porast dolazi od veće potražnje za energijom od 23 odsto do 2045. godine kako bi se podstakao globalni ekonomski rast a nafta će i dalje činiti 29 odsto energetskog miksa.

„Svaka prognoza zasnovana na podacima koje sam video pokazuje da je nafta nezamenjiva u doglednoj budućnosti“, rekao je Al Gais na skupu Enerdži Azija u Kuala Lumpuru.

On je rekao da prognoze pokazuju da će svetu trebati više, a ne manje nafte, uz potrebu za kontinuiranim smanjenjem emisijau budućnosti.

Al Gais je istakao da „hronično nedovoljno ulaganje“ u sve izvore energije dovodi u opasnost održivost celog energetskog sistema sa procenjenih 12,1 milijardi dolara potrebnih samo za naftnu industriju od sada do 2045.

Međutim, Al Gaisovi komentari bili su u suprotnosti sa prognozama Međunarodne agencije za energetiku da će vrhunac potražnje za naftom biti u 2028. godini jer će ona „gotovo stati“ u godinama koje dolaze kao posledica energetske tranzicije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari