Požarevac: Radi se Prostorni plan područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena 1Foto: Boom 93

Vlada Srbije odlučila je da bude izrađen prostorni plan područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena, u čijoj će se granici naći cela teritorija grada Požarevca i delovi opštine Veliko Gradište. Prostorni plan, kako se navodi u u odluci objavljenoj u Službenom glasniku, obuhvatiće .
cele katastarske opštine Kurjača, Sirakovo i Majilovac, na teritoriji opštine Veliko Gradište.

Kako javlja Boom 93, konceptualni okvir za plansko područje zasniva se na obezbeđenju uslova za dalju eksploataciju Kostolačkog ugljenog basena, kao i dugoročne koncepcije prostornog razvoja, korišćenja, uređivanja i zaštite remedijacije prostora posebne namene.

U odluci o izradi Prostornog plana navodi se takođe da su potencijalne rezerve lignita u Кostolačkom i ostalim basenima takvog reda veličina, da mogu u potpunosti i dugoročno da zadovolje rastuće potrebe za sigurnim snabdevanjem postojećih revitalizovanih i novih termoelektrana, što je utvrđeno u Strategiji razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine.

Inače, deo ovog prostornog plana područja posebne namene biće i program preseljenja stanovništva iz naselja koja će biti direktno ugrožena planiranim rudarskim aktivnostima.

Rok za izradu nacrta prostornog plana je 12 meseci, a sredstva za izradu obezbediće “Elektroprivreda Srbije”.

Pomenimo da je Prostorni plan područja posebne namene Кostolačkog ugljenog basena sa Strateškom procenom uticaja Plana na životnu sredinu urađen u toku 2011- 2012. godine, sa izmenama koje su potvrđene 2018. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari