Napredak Srbije u usklađivanju sa međunarodnim pravilima za sprečavanje pranja novca 1Foto: Pixabay/Tumisu

Srbija je preduzela pozitivne korake ka unapređenju svog sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, posebno usklađenost sa preporukom Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) o novim tehnologijama, saopštilo je danas telo Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Manival (Moneyval).

U najnovijem izveštaju o napretku, Manival je promenio ocenu Srbije za ovu preporuku iz „delimično usklađena“ u „većim delom usklađena“, čime je i okončan proces praćenja sprovođenja preporuka za ovu rundu evaluacije.

Od novembra 2021. godine, Srbija je preduzela niz mera da identifikuje i proceni rizike od PN/FT povezanih sa upotrebom digitalne imovine, kao i sa aktivnostima pružalaca usluga u oblasti digitalne imovine (PUDI).

Srbija je postigla napredak u ispravljanju nedostataka u tehničkoj usklađenosti koji su prepoznati u Evaluacionom izveštaju iz 2016. godine.

Od 40 preporuka, Srbija trenutno ima pet preporuka koje su ocenjene kao „potpuno usklađene“ i 35 preporuka koje su ocenjene sa „u najvećem delu usklađene“, navodi se u saopštenju beogradske kancelarije SE.

U skladu sa trenutnim nivoom usklađenosti sa FATF preporukama, Srbija više nije dužna da izveštava Manival po pitanju nalaza iz pete evaluacione runde

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari