Prebivalište promenilo 135.194 građana, najviše doseljenika u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Tokom prošle godine 135.194 ljudi promenilo je prebivalište, odnosno trajno se preselilo iz jednog u drugo mesto u Srbiji, pokazalo je istraživanje o unutrašnjim migracijama koje je uradio Republički zavod za statistiku.

Prosečna starost onih koji su se odlučili na takav korak je 34,7 godina, a najviše osoba se selilo iz jedne u drugu opštinu ili grad unutar iste oblasti, više od trećine.

Od ukupno 25 oblasti u Srbiji, najveći broj migracija bio je u Beogradu, 51.206 ili 37,9 odsto doseljenika i 47.293 onih koji su se odselili iz prestonice.

Uz Beograd pozitivan saldo, odnosno više onihkoji su došli nego pnih koji su otišli bilo je i u Južnoj Bačkoj, ali i Sremu, Nišavskom regionu, i Južnom Banatu. U ostalih 19 oblasti migracioni saldo je negativan.

Tek u 49 opština ili gradova je u 2021. je pozitivan migracioni saldo, samo u jednoj je na nuli, dok je u ostalih 119 opština i gradova migracioni saldo negativan, navodi RZS.

U poslednjih pet godina u Beogradu je u proseku godišnje za 6.000 više onih koji se doseljavaju nego onih koji odlaze, u Vojvodini 800, dok region Šumadije i Zapadne Srbije prosečno godišnje gubi do 3.800 stanovnika.

Region Južne i Istočne Srbije, u periodu od 2017.do prošle godine ima negativnu vrednost migracionog salda i prosečno godišnje je u ovom delu Srbije 3.000 stanovnika manje.

“Sa stanovišta ekonomske aktivnosti, 61,4 odsto ovih migranata su izdržavana lica, 30,9 odsto su aktivna lica, dok je udeo onih koji imaju lične prihode 7,7 odsto”, ističe se u istraživanju RZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari