Pred proteste radnika Ziđina u Boru sindikalci dobili poziv za razgovore u Ministarstvu rada 1Rudarsko topioničarski basen Bor Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor

Mi nikada nismo bežali od razgovora i pregovora, ali ne možemo da prihvatimo njihov stav da je polaz za razgovore njihov Pravilnik o radu. Za nas je prihvatljivo da polazna tačka za pregovore bude nekadašnji kolektivni ugovor odnosno akt koji je bio na snazi kada je Ziđin kupio RTB Bor, kaže za Danas Goran Antić, predsednik Samostalnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek, dodajući da su sindikati od Ministarstva za rad dobili poziv za razgovore o kolektivnom ugovoru za 31. januar u Beogradu.

Kamen spoticanja između reprezentativnih sindikata i poslovodstva Ziđina, praktično od isteka važenja kolektivnog ugovora koji je bio na snazi prilikom prodaje nekadašnjeg RTB Bor, sada Srbija Ziđin Koper, je ekonomski deo.

Prema rečima našeg sagovornika, sindikati ne pristaju da iz budućih akata bude izbačeno usaglašavanje zarada.

-Mi ne želimo da iz budućih akata izbacimo reč usaglašavanje zarada prema nečemu, a to kad kažemo prema nečemu mora da imamo neke parametre – potrošačka korpa, inflacija, ili ovo što smo do sada imali minimalna cena rada. Ne želimo nikakvo linearno povećanje, za nas je to neprihvatljivo, jer želimo da u naredne tri godine, nakon što uz teške muke dođemo do nekog dogovora i nađemo konsenzus, da to budu uređeni odnosi, a ne da opet za dva, tri meseca nekom padne na pamet da kaže daću vam 3.000. Mora da postoji neki mehanizam koji će naredne tri godine automatski da uređuje zarade naših zaposlenih i normalno da to prati neke troškove života – ističe Goran Antić.

Pred proteste radnika Ziđina u Boru sindikalci dobili poziv za razgovore u Ministarstvu rada 2
Goran Antić Foto: J. B. K.

Kako Antić kaže, juče su oni dobili poziv iz Ministarstva rada za sastanak 31. jaunara vezano u vezi sa kolektivnim ugovorom.

On dodaje da su sindikati poslali svoj predlog kolektivnog ugovora, dali su predloge koji bi mogli da budu tema razgovora, ali, po njegovoj proceni, ekonomski deo biće kamen spoticanja.

-Nikada nismo bežali od razgovora i pregovora, ali ne možemo da prihvatimo njihov stav da je polaz za razgovore neki njihov pravilnik.To je za nas neprihvatljivo. Za nas je prihvatljivo da polazna tačka za pregovore bude nekadašnji kolektivni ugovor odnosno akt koji je bio na snazi kada su oni kupili preduzeće. Uvek postoji kompromis, mada u ekonomskom delu ne vidim kompromis. Mi na kraju ne tražimo povećanje plata, jednostavno želimo da tim usaglašavanjem održimo neki standard koji smo imali prošle godine, mada mislim da i sa tim usaglašavanjem nećemo da održimo, s obzirom da su verovatno cene realno porasle i više od toga, ali ćemo živeti približno isto kao prošle godine – objašnjava Antić.

Podseća da je kompanija prilikom kupovine preduzeća imala na uvid kolektivni ugovor koji je inače usvojen uz sugestije njihovog predstavnika, pravnika, koji je rekao da je to prihvatljivo za tadašnje menadžere iz Kine.

Antić dodaje i da je kineska kompanija nakon prošlogodišnjih najavljenih protesta zaposlenih za Vidovdan, uvela pravilnik u kome stoji da “ne može da bude lošiji od prethodnog”.

-Želimo da se što pre uđe u pregovore i da se taj pravilnik nepovoljan za zaposlene, stavi van snage i da se dođe do nekog dogovora, da ne budemo više pod tenzijom i da normalno radimo i živimo. Mi hoćemo da radimo i naši zaposleni su to pokazali, kompanija ima dobre profite iz godine u godinu i ne vidim da bi trebalo da ih nagradimo sa umanjenjem prava, pogotovo u tom ekonomskom delu – rekao nam je Goran Antić.

Rudarski posao je težak i treba da bude plaćen, naglašava lider Samostalnog sindikata majdanpečkog Rudnika bakra, “ne može rudar čije je zanimanje među najtežima, ne samo kod nas, već i u svetu, da ima prosečnu zaradu u srbiji”.

-Mi počinjemo proteste, nikom nije da izađe na ulicu, ali nemamo drugi izlaz trenutno. Institucije bi morale malo više da obrate pažnju i da se uključe jer ipak država ima 37 odsto udela i nema razloga da se ne uključe u razgovore – smatra on i dodaje da će protesti biti mirni kao i prošli put, bez ikakvih političkih obeležja i da ne očekuje nikakve probleme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari