Predsednik Srbije sutra otvara aerodrom Rosulje kod Kruševca 1Foto: instagram/@buducnostsrbijeav

Aerodrom Rosulje namenjen manjim letelicama, pre svega sportskim, koji se nalazi na pet i po kilometara od centra Kruševca, u nedelju će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aerodrom se nalazi na visoravni Jasikovica i biće namenjen domaćem avio-saobraćaju, sa mogućnošću da postane međunarodni, koji bi se koristio i za putnički saobraćaj, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Javno preduzeće „Aerodrom Rosulje“, koje je od 1995. godine poslovalo pod nadležnošću lokalne samouprave početkom 2020. godine prešlo je u nadležnost republike, odnosno postalo deo preduzeća „Aerodromi Srbije“.

Tokom prethodne dve godine, prema podacima „Aerodroma Srbije“, država je u izgradnju „Rosulja“ uložila oko 340 miliona dinara, a izgrađeni su poletno-sletna pista, staza za rulanje, hangar, pomoćne staze, kompleks je ograđen, a oko aerodroma je urađen patrolni put, što je predviđeno najvišim bezbednosnim standardima.

Prema navodima nadležnih iz „Aerodroma Srbije“, Rosulje će, za sada biti korišćen u sportske svrhe, dobio je oznaku 2B, što znači da na njega mogu da sleću vazduhoplovi sa rasponom krila do 24 metra, što su letelice tipa pajper, cesna, lasta, sa do deset sedišta.

Napominju da je aerodrom rađen po standardima za putnički avion ATR i da će, uz produženje piste, ako bude potrebno, moći da se koristi za te namene.

Završetkom izgradnje „Rosulja“ praktično je završen projekat star 15 godina, započet pod vođstvom lokalne samouprave 2007. godine.

Na svečanosti povodom otvaranja aerodroma biće izveden aeromiting, u kojem će, kako je najavljeno, učestvovati letelice cesna, dva pajpera, dve laste, helikopteri, a biće izvedeni i skokovi padobranaca.

Zbog otvaranja „Aerodroma Rosulje“ kruševački „Jugoprevoz“ će, kako su preneli lokalni mediji, sutra organizovati besplatne polaske iz centra grada, u pet termina, a besplatni autobusi će ka Rosuljama krenuti i sa 12 seoskih lokacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.