Nakon saslušanja Stefanović na otvaranju aerodoma sa Vučićem: „Predstava koja koristi obojici“ 1Ministarstvo odbrane

U žanru koji je sam uspostavio, a koji se poslednjih deset godina odomaćio u javnosti, predsednik Vučić je iskoristio nedelju za funkcionersku kampanju, iako formalno gledano izborni proces za parlament još nije ni okončan.

Obilazak Rasinskog okruga izgledao je identično kao i poseta bilo kom drugom kraju zemlje – nekoliko događaja naslaganih jedan na drugi, brojne televizijske ekipe, živi prenos i svita koju čine pojedini ministri, državni sekretari i direktori javnih preduzeća.

Iako i ovoga puta scenario nije odsutpao od šablona, protokol je krio i jedno poveće iznenađenje. Prilikom otvaranja aerodroma „Rosulje“ kod Kruševca, odmah do predsednika nalazio se i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Gledaoci živog prenosa mogli su da vide ministra i potpredsednika Vlade kako stoji tik do predsednika Republike, zadovoljno posmatrajući skokove padobranaca i nalete vojnih aviona koji su upriličeni za publiku koja je došla na ceremoniju otvaranja.

Ovo svakako ne bi bilo neobično, da isti taj Stefanović pre dva dana nije saslušavan u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a a po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu.

Saslušanju su prethodile javne optužbe Dijane Hrkalović, nekadašnje Stefanovićeve saradnice, da je on, između ostalog, čitao transkripte prisluškivanih razgovora predsednika Vučića, pružao zaštitu Belivukovom klanu, ali i pokušao da „izrežira“ slučaj Jovanjica, ne bi li upleo predsednikovog rođenog brata.

Sve ove optužbe se već danima vrte na svim onom medijima koji nijednom za poslednjih deset godina nisu uputili kritiku predsedniku Vučiću.

Saglasni da deluje paradoksalno da Vučić učestvuje na javnom događaju sa Stefanovićem, sagovornici Danasa ipak konstatuju da je režim Aleksandra Vučića vičan ovakvim protivrečnostima.

„Cela stvar podseća na porodicu koja je u svađi, ali želi da spolja deluje iole skladno“., kaže za Danas Milica Vojinović, novinarka portala KRIK koji je godinama, pre nego što je postalo popularno, pisao o vezama vlasti i kriminalnih struktura.

Vojinović dodaje da je, međutim, jasno da sukob između predsednika Srbija i ministra odbrane postoji s obzirom da se Vučićevi bliski saradnici i prorežimski tabloidi obračunavaju sa Stefanovićem, što ne bi mogli da rade bez Vučićevog odobrenja.

„Ipak, Vučić ne želi da se upusti lično u taj sukob, već želi da deluje da je iznad svega toga, pa ovakve situacije gde oni naizgled u miru prisustvuju događajima trenutno idu u korist obojici. To je već viđena taktika, kao kad nas blate tabloidi i SNS funkcioneri, a onda se pojavi Vučić koji navono smiri situaciju i osudi one koji su nas napadali“, navodi Vojinović.

Saslušanje Nebojše Stefanovića trajalo je tri sata, a formalno se ticalo policijskog inspektora Slobodana Milenkovića. Naime, Dijana Hrkalović je u svom prvom javnom intervju, u pauzi optuživanja Stefanovića rekla i da prema njenim saznanjima, iako već tri godine nije u MUP-u, inspektor Milenković „radi drogu“.

Slobodan Milenković je, podsećanja radi, policijski inspektor koji je učestovovao u hapšenju Predraga Koluvije, vlasnika plantaže Jovanjica zbog čega se već godinama nalazi na udaru provladnih medija. Uzgred, branilac i Koluvije i Hrkalović je Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS-a.

Advokatu Nikoli Lakiću, pojavljivanje Nebojše Stefanovića pored Aleksandra Vučića, a nakon izjava datih u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a a po nalogu tužilaštva nesporno pokazuje dve činjenice.

„Prva da je beogradsko Više tužilaštvo zloupotrebljeno od strane vlasti, a za politički obračun klanova unutar Srpske napredne stranke. Ovde je u toku postupak kojim vlast pokušava da uništi predmet Jovanjica, a istovremeno nema ozbiljnog postupka protiv Nebojše Stefanovića, već se radi o medijskoj manipulaciji režima. Njihovo zajedničko pojavljivanje takođe je i još jedan dokaz da Srbijom vlada organizovana kriminalna grupa na čijem čelu je Aleksandar Vučić“, kaže Lakić.

I pored toga što je bio u policiji, važno je istaći da je Nebojša Stefanović saslušan u svojstvu građana. Do danas ne postoje ni indicije da bilo koje tužilaštvo ispituje njegovu umešanost u bilo koji zločin.

Komentarišući tu okolnost, advokat Borivoje Borović naglašava da ceo slučaj „Stefanović – Hrkalović“ predstavlja kontinuiranano zamajavanje javnosti.

„Iako su se razmenjivale optužbe za veoma ozbiljna krivična dela, dok je ovog režima, niko njima blizak neće odgovarati. Svi akteri ove priče su kupljeni – neko novcem, neko funkcijama, a krivicu mogu da snose isključivo neki njima nebitni ljudi. Sve to samo iznova pokazuje da pravosuđe u Srbiji ne funkcioniše“, ističe Borović.

Najzad, tu je i pitanje poliltičke odgovornosti, u Srbiji često i važnije od krivične. Naime, Stefanović se već mesecima nalazi u tehničkom mandatu, sa neizvesnim šansama da i dalje vodi neki resor u Vladi Srbije jednom kada ona bude formirana.

Međutim, to što ga je bliska saradnica optužila za teške zločine, nije uticalo na Milana Dumanovića, potpredsednika Novog policijsko sindikalnog saveza. Kako napominje, zajedničko prisustvo Stefanovića i Vučića na otvaranju aerodroma još više ga je učvrstilo u uverenju da će se Nebojša Stefanović uprkos, na kraju ipak naći na spisku ministara nove Vlade Srbije.

„Optužbe koje je na iznela Dijana Hrkalović njgovom političkom životu neće škoditi, a poprilično sam siguran da, barem za sada, neće ni krivično-pravno odgovarati“, zaključuje Dumanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari