Predstavnik subotičkih poljoprivrednika: Nismo previše zadovoljni razgovorima sa premijerkom, potrebno da se odmah zakažu - novi 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio je danas, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije, da poljoprivrednici nisu previše zadovoljni razgovorima i da je potrebno da se odmah zakažu – novi.

Na sastanku je dogovoreno da neće biti formiranja Poljoprivredne komore, a razgovaralo se i o gorivu, upisu parcela u poljoprivredna gazdinstva i neisplaćenim subvencijama.

Matković je za televiziju N1 kazao da su, kada je reč o gorivu, razgovarali o tome da će uskoro biti doneta nova Uredba, prema kojoj poljoprivrednici neće biti uslovljeni koliko dnevno mogu da sipaju jeftinijeg goriva.

„U toku godine će se moći podnositi više puta zahtev za refakciju, koja će biti 50 dinara po litru. Problem je što je sada na NIS-ovim pumpama, kada poljoprivrednik iskoristi kvotu od 100 litara na 100 hektara jednog gazdinstva više neće imati olakšicu, već će plaćati po tržišnoj ceni“, naveo je Matković.

Prema njegovim rečima, još jedan od problema je to što u uredbi piše i da ako poljoprivrednik, prilikom podnošenja zahteva za refakciju, podnese greškom veći povrat, odlazi u pasivni status.

„Oko toga se jako nismo slagali i tražili smo da odmah izračunaju koliko koje gazdinstvo sleduje i da poljoprivrednik ne dolazi u situaciju da zatraži ni pet litara više. Došli smo do zajedničkog usaglašavanja gde poljoprivrednici ako podnose zahtev preko Poljoprivredne stručne službe, i dođe do većeg povrata, biće izbegnut pasivan statis“, kazao je Matković.

Kada je u pitanju upis parcela u poljoprivredna gazdinstva, naveo je da su dogovorene izmene zakona kojima bi se rešili imovinsko-pravni odnosi.

Matković je dodao i da se veoma kratko govorilo o neisplaćenim subvencijama za 2023. godinu i da je obećano da će poljoprivrednicima kojima je poslat nalog za isplatu, a još nisu dobili novac, u najkraćem roku biti isplaćeno i da mogu da očekuju uplate na svoje račune u najkraćem roku.

„Ne mogu reći da sam previše zadovoljan i mi smo već sad hteli da zakažemo novi sastanak oko goriva i za povezana gazdinstva. Mislim da smo mogli na puno lakši način ovo sve da se dogovorimo“, rekao je on.

Kada su u pitanju sledeći koraci, Matković je rekao da će zatražiti novi sastanak, ali da će sačekati formiranje nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari