Premijerka Brnabić se sastala sa predstavnicima poljoprivrednika 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predstavnici poljoprivrednika danas su se sastali sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i dobili obećanja da će neisplaćene subvencije za 2023. godinu biti namirene u što kraćem roku onima koji su podneli uredne zahteve i da neće biti Poljoprivredne komore.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković rekao je da je ministarka obećala isplatu subvencija onima koji su podneli uredne zahteve.

On je dodao da im je pojašnjeno da će refakcije za gorivo, kao i do sada, biti moguće za 100 litara po hektaru do 100 hektara i da će zahtevi za refakciju za gorivo moći da se podnose nekoliko puta godišnje.

Matković je dodao da je dogovoreno da poljoprivrednici koji podnose „veći povrat“, odnosno veći broj litara, ako to čine preko Poljoprivredne stručne službe neće biti biti kažnjeni i ići u pasivni status, ako stručna služba pogreši.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da je dogovoreno da neće biti Poljoprivredne komore, jer to neće funkcionisati u uslovima u Srbiji.

On je dodao da je premijerka obećala da će zakon o e-Agraru biti izmenjen za 45 do 60 dana, kako bi poljoprivrednici koji imaju nerešen imovinski status uz izjavu te parcele mogli da upišu u e-Agrar i dobiju subvencije.

„Verujem da će biti ispunjeno, ali garancija je samo reč“, rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari