Pregled svetskog tržišta: Dolar nastavlja da jača, funta na minimumu, nafta ispod 85 dolara 1Foto: Maklay62/ Pixabay

U ponedeljak ujutru sa zatvaranjem azijskih berzi funta sterlinga pala je na najniži nivo prema dolaru u istoriji.

U jednom trenutku funta je pala četiri odsto na nivo od 1,0382 dolara.
Stručnjaci pad vrednosti britanske valute objašnjavaju kao posledicu budžeta nove vlade UK pod vođstvom premijerke Liz Tras kojim se planiraju poreske olakšice neviđene na Ostrvu od 1972. godine i podsticaji za investicije kako bi se podstakao privredni rast.

Investitori očekuju rast javnog duga UK zbog ove politike, ali kritičari napominju u da će od ove mere više koristi imati bogati.

Početak ove nedelje obeležava i pad cene nafte na ispod 85 dolara za barel, prvi put od januara ove godine. Brent je jutros na oko 85,7 dolara za barel, dok je WTI nafta na oko 78 dolara za barel.
Razlog za pad cene ekonomisti vide u zabrinjavajućim kretanjima u svetskoj ekonomiji i očekivanom padu tržanje usled usporavanja privrednog rasta.

Agresivno povećanje kamatnih stopa od strane centralnh banaka kako bi se suprotstavile inflaciji dodatno utiču na smanjenje tržanje za sirovom naftom.
Po pravilu, cene dolara i nafte kreću se obrnuto proprcionalno, pa kada dolar jača, kao što je to sada slučaj, cena nafte pada.

Povećanje ključne kamatne stope FED-a i jačanje dolara doprinelo je i prošlonedeljnom padu vrednosti akcija na njujorškoj berzi.

Investitori su ukalkulisali odlučnost predsednika FED-a Džeroma Pauela da obori inflaciju i procenu da bi kamata FED-a mogla da ode i do 4,6 odsto (nakon tri uzastopna povećanja od juna došla je do nivoa 3-3,25 odsto) do kraja godine.
Nakon objave o povećanju kamate u četvrtak, u petak je indeks akcija S&P 500 u jednom trenuktu pao ispod junske najjniđe vrednosti ove godine, da bi na kraju dana izgubio 1,7 odsto, dok je Nasdak kompozitni indeks u kom dominiraju tehnološke akcije izgubio 1,8 odsto.

Pad vrednosti američkih berzanskih indeksa je nastavljen i u ponedeljak.
Od početka septembra indeks industrijskih akcija Dau Džons i S&P 500 izgubili su šest odsto, a Nasdak je pao za osam odsto.

Kada investitori usled krize, neizvesnosti ili jačanja dolara prodaju akcije, novac se seli u obveznice pa su dvogodišnje i desetogodišnje obveznice američkog trezora dostigle decenijski visoke kamatne stope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari