Preminuo Miladin Kovačević 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Miladin Kovačević, dugogodišnji direktor Republičkog zavoda za statistiku, jutros je preminuo, prenose mediji.

On je bio generalni direktor RZS od 2015. godine, a takođe je bio i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije od 2015. godine.

Kovačević je rođen 24. avgusta 1952, godine, diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1976. godine, magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, a doktorat je stekao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1984. godine.

Njegova karijera je započela u Saveznom zavodu za statistiku (SZS) 1977. godine, gde je radio do 1986. godine. Tokom tog perioda, bio je uključen u brojne projekte, uključujući i pripreme i sprovođenje popisa stanovništva 1991. godine.

Kao ekspert u oblasti makroekonomije, Kovačević je učestvovao u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i bio je član tima za izradu projekcija platnog bilansa Jugoslavije. Takođe je bio koordinator i urednik značajnih ekonomskih publikacija kao što su „Mesečne analize i prognoze“ i „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

Miladin Kovačević je imenovan za vršioca dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku 2015. godine, nakon što je prethodni direktor podneo ostavku. Njegovo imenovanje je bilo deo njegovog dugogodišnjeg angažmana u javnoj službi, gde je dao značajan doprinos unapređenju statističkih metoda i ekonomskih analiza u Srbiji.

Tokom svoje karijere, Kovačević je objavio mnoge studije, knjige i radove u oblasti makroekonomije i statistike. Bio je redovni član Naučnog društva ekonomista i Akademije ekonomskih nauka od 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari