Na Univerzitetu Singidunum osnovan je Centar za poslovne veštine, prvi univerzitetski centar u Srbiji i u regionu, u okviru kojeg se izučavaju personalne poslovne veštine, kao što su liderstvo i timski rad, veštine usmene, telefonske i pisane komunikacije, veštine kritičkog razmišljanja, poslovnog umrežavanja, rešavanja problema, upravljanja vremenom … Ove programe (soft skills) realizuju profesori, asistenti i saradnici Univerziteta, a namenjeni su studentima i svima koji su zainteresovani da napreduju u karijeri.

„Sve studijske programe, nastavne i vannastavne aktivnosti organizujemo vodeći računa o potrebama studenata. Naš cilj je da im pružimo kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada i uključivanje u savremene tokove poslovanja bez dodatnog usavršavanja, zbog toga je i osnovan Centar za poslovne veštine. Personalne i poslovne veštine su odgovor na potrebe tržišta – kaže rektor prof. dr Milovan Stanišić.

Postoji razlika između znanja i veština. Znanje je ono što čovek zna da radi, a veštine su način na koji u komunikaciji sa drugima, primenjuje svoje znanje. Niz sposobnosti i znanja koje pojedinac treba da koristi na radnom mestu, a koja nisu vezana za stručnost i tehničko poznavanje posla, opisuju se kao personalne poslovne veštine, i uglavnom se ne uče kroz obrazovni sistem. Studenti dobijaju na fakultetima znanja i veštine koja nisu u dovoljnoj meri u skladu sa potrebama tržišta rada i trendovima privrednog razvoja.

„Kompetencije koje se danas traže prilikom zapošljavanja su teorijska i praktična znanja, poznavanje informacionih tehnologija i stranih jezika i personalne poslovne veštine. Ono što izdvaja kandidate na tržištu rada jesu njihove komunikacione veštine, kreativnost, inicijativa, veštine kritičkog razmišljanja, pregovaranja… upravo lične veštine koje daju tu konkurentsku prednost kada postoji veći broj ljudi sa sličnim stručnim i teorijskim znanjima. To nije slučajno, jer se pokazuje da od nivoa razvijenosti personalnih veština, zavise poslovni rezultati zaposlenih kao i uspešnost kompanija u kojima rade. Zato postoji potreba da svaki student, bez obzira da li je inženjer računarstva, elektrotehnike, diplomirani ekonomista, novinar, pravnik, dizajner, psiholog … poseduje personalne poslovne veštine. Oni diplomci koji su ih izučavali, imaju više šansi za zaposlenje i izgradnju karijere“ – kaže dr Jelena Vukašinović, koordinator Centra za poslovne veštine.

Na okruglom stolu koji je povodom Dana studenata organizovao Studentski parlament Univerziteta Singidunum istaknut je značaj poslovnih veština. Na pomenutom skupu o Ulozi studenata u formiranju savremenog univerziteta govorili su prof. dr Dejan Popović, redovni profesor Pravnog fakulteta i rektor Univerziteta u Beogradu od 2004. do 2006. Godine, Miša Živić bivši predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije i Velibor Sovrović, generalni diretor SP Lasta. Studenti su čuli veoma korisne savete vezane za studiranje, karijeru, pronalaženje posla, studentsko organizovanje, stalno učenje i usavršavanja kao i o korisnosti poslovnih veština.

Na svečanoj akademiji pod nazivom “Evropa u indeksu, Srbija u Srcu” koju je organizovao SKONUS, među nagrađenim profesorima je i prof. dr Mladen Veinović sa Univerziteta Singidunum. Njemu je dodeljeno priznanje za značajan doprinos kvalitetu obrazovanja studenata i podršci u unapređenju studentskog organizovanja na Univerzitetima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari