Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji 19,5 milijardi, izvoz 3,4 milijarde evra 1Foto; Promo

Više od 4.000 brzorastućih kompanija zapošljava preko 200 hiljada ljudi, među njima prednjači CarGo kao prva ’super aplikacija’ u Jugoistočnoj Evropi

Brzorastuće kompanije u Srbiji u 2019. godini ostvarile su prihod od 19.5 milijardi evra, dobit od 1.17 milijardi evra, dok je izvoz iznosio 3.4 milijardi evra, pokazalo je istraživanje projekta „100 najvećih u Srbiji“.

„U narednim mesecima ćemo se potruditi da istaknemo pozitivne priče brzorastućih kompanija, njihove strategije i ključeve uspeha. Nastojaćemo da kroz online panele i diskusije prenesemo njihove poruke, predstavimo pozitivne prakse, ali i mogućnosti i potencijale daljeg rasta ovih kompanija, a time i srpske i regionalne ekonomije. Ovom prilikom pozivam sve kompanije da nas prate i da se priključe jer svi imamo zajednički cilj –  a to je oporavak privrede usled velike ekonomske krize izazvane koronavirusom“, istakla je Ivana Prvanović, direktorka projekta „100 najvećih“ u Srbiji.

Jedan od najboljih primera brzog rasta je kompanija CarGo Technologies, čije je domaće softversko rešenje za kratko vreme osvojilo tržište u Beogradu i čije iskustvo i model poslovanja mogu biti višestruko korisni za celokupnu privredu u zemlji.

Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji 19,5 milijardi, izvoz 3,4 milijarde evra 2
Foto; Promo

„Ponosni smo jer je ovaj važan projekat prepoznao upravo nas kao primer brzorastuće kompanije. Posebno bih istakao da je CarGo zapravo prva ’super aplikacija’ u Jugoistočnoj Evropi. Suštinski, to znači da naš operativni sistem služi kao platforma za više usluga koje postoje u okviru jedne krovne aplikacije. Nedavno smo uslugu proširili novim servisom – CarGo Batlerom, za poručivanje hrane iz restorana, a uskoro ćemo proširiti još jednom revolucionarnom uslugom i to ne samo za naše tržište“, izjavio je Vuk Guberinić direktor i osnivač kompanije CarGo Technologies.

Kruna projekta biće publikacija „100 najvećih“, koja će po prvi put rangirati brzorastuće kompanije, ali pružiti i analize industrijskih grana, sa lestvicama najboljih u svakoj od njih, a u saradnji sa CubeTeam-om.

Marko Radojičić direktor CubeTeam-a, analitičkog partnera projekta „100 najvećih u Srbiji“, rekao je da je od ukupnog broja firmi koje su predale završne račune njih 2.2 posto brzorastućih, ali da je 4.373 brzorastućih kompanija zapošljavalo više od 204.466 ljudi.

Kriterijum za rangiranje kompanija sagledan je kroz rast prihoda i broja zaposlenih u prethodne tri godine. Takođe uzimala se u obzir pozitivna dobit u tekućoj godini, kao i rast po složenoj godišnjoj stopi rasta od 10% i više. Korišćeni su zvanični podaci APR-a za kompanije koje su predale završne račune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari