Prijavljivanje uzurpacije njiva i divljih deponija i preko mobilnog 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede pokrenula je novi digitalni servis za prijavljivanje uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta i divljih deponija.

Elektronski formulari za prijavu nezakonitosti na poljoprivrednom zemljištu nalaze se na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište i omogućavaju anonimno prijavljivanje odlaganja opasnih materija i uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kako podsećaju iz Uprave, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, zemljište u državnoj svojini nije dozvoljeno koristiti bez odgovarajućeg pravnog osnova.

Prema odredbama ovog Zakona, ukoliko pravno ili fizičko lice bespravno koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, dužno je da za korišćenje tog zemljišta plati trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru na području okruga na kojem se nalazi poljoprivredno zemljište koje se koristi bez pravnog osnova. Ako lice ne izvrši obavezu plaćanja, jedinica lokalne samouprave dužna je da skine usev na osnovu akta svog nadležnog organa.

Navedene nezakonite radnje na poljoprivrednom zemljištu se sada mogu prijaviti putem elektronskog formulara koji se nalazi na sajtu Uprave.

Formulari se mogu popunjavati sa bilo kog računara, a naročito su prilagođeni za korišćenje putem mobilnog telefona i omogućavaju da podnosilac prijave jednim klikom automatski unese geolokaciju, odnosno koordinate sa lica mesta, sa mogućnopšću prilaganja fotografija, kao i komentare.

Kako navode u Upravi, nakon primljenih elektronskih prijava bez odlaganja će preduzeti sve zakonom utvrđene mere, uključujući slanje republičkih poljoprivrednih inspektora na lice mesta.

Link za prijavu uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta.

Link za prijavu deponija na poljoprivrednom zemljištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari