Primer dobre saradnje 1

Šabac je bio domaćin predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije, angažovanog u formiranju lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, kako bi socijalni dijalog u zemlji ojačao.

To je značajno i sa aspekta pregovaračkih kapaciteta za poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji. Kako je naveo Dušan Petrović, sekretar SES Srbije, temu otvaraju u Šapcu jer je to grad dobre saradnje sindikata i Privrednog saveta:

– Šabac je prosperitetni grad koji grabi napred i dobro razume važnost socijalnog dijaloga, rekao je on i pojasnio da su ključne teme dijaloga lokalne politike zapošljavanja i kvalitet radnih mesta.

– Poslodavci ocenjuju da u Šapcu postoji mogućnost daljeg proširenja industrijske delatnosti, što nas je motivisalo da tu počnemo posao, ukazao je Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Čedanka Andrić, izvršna sekretarka UGS Nezavisnost, rekla je da sindikati pozdravljaju svako otvaranje novih radnih mesta, a posebno je važna njihova bezbednost kao i potpisivanje kolektivnih ugovora i socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata.

– U Šapcu su i ranije potpisivani sporazumi o osnivanju lokalno-ekonomskih saveta, tako da sam sigurna da Šabac uočava interes socijalnog dijaloga, ocenila je Čedanka Andrić.

Prema rečima gradonačelnika Nebojša Zelenovića, tema socijalnog dijaloga pokrenuta je u Šapcu gde dijalog već postoji, a u najkraćem roku biće formalizovan, što će biti primer ostalim gradovima.

– Razvoj je moguć samo ako su svi činioci sistema zadovoljni. Ako su radnici nezadovoljni, neće ih biti dovoljno u fabrikama, ako lokalna samouprava ne radi dobro svoj posao, neće biti investitora i novih fabrika. Pošto smo mi u Šapcu toga svesni, a pri tom najefikasniji u sistemu javne administracije, sasvim je logična odluka državne vlasti da svoj tim pošalje najpre u Šabac. Ovde su svi dobrodošli koji ozbiljno promišljaju o budućnosti. Trudićemo se da ispunimo standarde socijalnog dijaloga kako bismo omogućili da se privreda, a tako i čitav grad, razvija. To podrazumeva da predstavnici zaposlenih budu uključeni u odlučivanje o najvažnijim pitanjima, zaključio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Potvrda ekonomskog razvoja jeste da je u Šapcu za dve godine zaposleno 2.500 radnika, i prvi put za poslednje tri decenije broj nezaposlenih smaljen je na 9.500 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari